Τοπικά

Θ. Σφουγγάρης «Να γίνουν έργα για να αποτρέψουμε τις πλημμύρες στα καμένα»

Τα δασικά οικοσυστήματα και τα ζώα που ζούσαν σε αυτά, κάηκαν στις φωτιές της Εύβοιας και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη. Χαρακτηριστική η εικόνα πελαργού που «ταξίδεψε» από την Εύβοια στο Νότιο Πήλιο και βρέθηκε νεκρός. Για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων στις καμένες περιοχές μίλησε στη «Θ» ο δασολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θανάσης Σφουγγάρης. Ο ίδιος, με καταγωγή από το Ασμήνι Εύβοιας που βρέθηκε στο επίκεντρο του πύρινου μετώπου ως διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας επισήμανε ότι λόγω της φωτιάς έχουμε καμένα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία διαθέτουν τη δική τους βιοποικιλότητα.

«Υπάρχει τεράστια ζημιά, καθώς αν δεν υπάρχει οικοσύστημα δεν θα υπάρχει και βιοποικιλότητα. Το οικοσύστημα κάηκε ολοσχερώς. Μιλάμε κυρίως για πεύκα και για θαμνώνες- στα συγκεκριμένα δάση βρίσκονται από πάνω τα πεύκα και από κάτω οι θάμνοι. Σημείωσε μάλιστα ότι τα πεύκα έχουν ρητίνη, η οποία ήταν εκμεταλλεύσιμη.
Μέσα στα δασικά οικοσυστήματα έχουν καεί από τη φωτιά ζώα, αλλά κάποια μετακινούνται και φεύγουν «λόγω του μεγέθους της φωτιάς, ακόμα και αυτό ήταν δύσκολο».
Όπως είπε για να ξαναγίνει αυτό το οικοσύστημα με τους θαμνώνες και τα πεύκα στην Εύβοια θα αναλάβει η φύση από μόνη της. «Αυτή τη χρονιά και την επόμενη τουλάχιστον θεωρώ ότι δεν πρέπει να μιλάμε για αναδάσωση. Αυτά τα οικοσυστήματα αναγεννούνται μόνα τους, όταν υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: Όταν μετά τη φωτιά δεν γίνει πλημμύρα για να παρασύρει τους πόρους από τα πεύκα στη θάλασσα και όταν δεν μπουν σε αυτά ζώα όπως κατσίκια για να βοσκήσουν και να φάνε τα νεαρά φυτά που θα φυτρώσουν» δήλωσε.

Υπογραμμίζει κυρίως ότι αν δεν υπάρξει πλημμύρα η φύση μπορεί να επανορθώσει μόνη της τη «ζημιά» που έχει γίνει. «Στην καμένη έκταση πέφτουν εκατομμύρια σπόροι. Το δάσος που θα προκύψει είναι πιο πυκνό και από το υπάρχον» σημείωσε και πρόσθεσε ότι με την αναδάσωση αυτά που φυτεύονται έχουν επιτυχία επιβίωσης 30% λόγω ξηρασίας, καθώς φυτεύεται ένα δέντρο σε ένα άγονο περιβάλλον. «Η φύση μπορεί να γεμίσει την έκταση με νεαρά πεύκα και έτσι δεν θα υπάρξει διάβρωση του εδάφους από τη μπουλντόζα που θα μπει για να σκάψει». Εξήγησε επίσης πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά χρόνου μεταξύ της αναδάσωσης και της επιλογής να αφήσουμε τη φύση να αποκαταστήσει μόνη της το οικοσύστημα. «Τα πεύκα που θα φυτεύαμε θα ήταν ενός έτους. Από το πρώτο έτος θα φυτρώσουν και στη φύση μόνα τους».  Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι άνθρωποι των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές, μετά το να μην καούν τα σπίτια τους και το τρίτο είναι το να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις από την πλημμύρα στις περιοχές αυτές. Το τέταρτο, όπως ανέφερε, είναι να δοθεί άμεσα οικονομική προοπτική επιβίωσης για τους ανθρώπους που επλήγησαν.

«Μπορεί να έχουμε δεύτερο όλεθρο από την πλημμύρα» δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν έργα στις καμένες περιοχές.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα κορμοδέματα (κορμοί δεμένοι και στερεωμένοι μαζί που δημιουργούν φράγμα στην πλαγιά (και στα κλαδοπλέγματα (κλαδιά που μπαίνουν σε σειρές παράλληλες και όταν βρέξει συγκρατούν το νερό της βροχής). Με αυτούς τους δύο τρόπους μπορούμε να εμποδίσουμε το ενδεχόμενο πλημμύρας, ενώ θα έχουμε κρατήσει και όλους τους πόρους από τα πεύκα εκεί. Έτσι την επόμενη χρονιά θα έχουν «βγει» τα ποώδη φυτά, οι θάμνοι που κάηκαν θα «ξανατινάξουν», θα μπορεί να συγκρατηθεί το έδαφος και δεν θα έχουμε διάβρωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το