Τοπικά

Θ. Παπαδημόπουλος: «Μικρό καλάθι» για την υλοποίηση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Με αφορμή τις υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε χθες στη «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος. Ο ίδιος, αν και κρατά μικρό καλάθι περιμένοντας τις εξελίξεις, σημειώνει ότι αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για ένα κέρδος του συνδικαλιστικού κινήματος με την υπογραφή των τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, κλάδοι που καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος εξήγησε ότι σε όλους τους χώρους που καλύπτουν οι κλάδοι αυτοί, θα είναι υποχρεωτική η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί από την πλευρά των εργαζομένων και των εργοδοτών, και θα υπερισχύει.
«Για παράδειγμα στον τουρισμό και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η τελευταία κλαδική σύμβαση και η υποχρεωτικότητά της καταργήθηκε με τα μνημόνια. Οπότε σε επιχειρήσεις οι ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις μπορεί να υιοθετηθούν και ας είναι η κλαδική σύμβαση πιο ανταποδοτική στον μισθό» σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι παλιά η κλαδική συλλογική σύμβαση ήταν υποχρεωτική.
Τι σημαίνει, όμως, υποχρεωτική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, με τον πρόεδρο του ΕΚΒ να απαντά ότι «στις περισσότερες επιχειρήσεις που υπάρχουν εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις, αυτομάτως θα αρχίσουν να αμείβονται με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που σημαίνει ουσιαστικά ότι θα αμείβονται με περισσότερα χρήματα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το υπουργείο είναι αρμόδιο να πάρει την απόφαση και να την κηρύξει υποχρεωτική και αν το κάνει αυτό, θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να τηρήσουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, εκτός αν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση που θα είναι ανώτερη μισθολογικά με αποτέλεσμα να παραμείνει η επιχειρησιακή.
Ο κ. Θ. Παπαδημόπουλος επισήμανε ότι κρατά μικρό καλάθι, διότι περιμένει τις εξελίξεις και τι θα συμβεί, αφού αύριο οι υπουργικές αποφάσεις πάνε στο Ανώτερο Συμβούλιο και από εκεί θα αποφασιστεί αν θα χαρακτηριστούν υποχρεωτικές ή όχι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Αν χαρακτηριστούν υποχρεωτικές, θα είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας, διότι έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ και έχουμε δικαιωθεί εν μέρει για τη σύμβαση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οπότε θα είναι ένα κέρδος του συνδικαλιστικού κινήματος και η πίεση, η οποία ασκήθηκε στην κυβέρνηση, να έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την υπογραφή» σημείωσε ο ίδιος.
«Δεν είναι πολλές οι κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ, απλώς οι κλάδοι αυτοί είναι μεγάλοι και αφορούν πάρα πολλούς εργαζόμενους, όπως και στα ξενοδοχεία, δύο πυλώνες της οικονομίας μας, οι οποίοι έχουν πολλούς εργαζόμενους» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ για να καταλήξει ότι η υποχρεωτικότητα σημαίνει ότι σε όλους τους χώρους θα ισχύει το ίδιο και έτσι δεν θα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, διαφορετικοί μισθοί κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το