Τοπικά

Τετράνυχος πλήττει αμυγδαλιές- καρπούζια στη Μαγνησία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας συνεχίζεται η παρουσία των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
Είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων.
Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο – αργότερα κιτρινοκαστανό – τελικά ξηραίνονται και πέφτουν.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων.
Στους παραγωγούς συστήνεται να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: Paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.ά.
Επίσης, συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους σε καλλιέργειες με αμυγδαλιές στους Ν. Μαγνησίας-Λάρισας και Φθιώτιδας.
Τα προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν την άνοιξη .Το θέρος αποκτούν μία αργυρόχροη όψη που μπορεί να καλύψει και όλη την επιφάνεια του φυλλικού ελάσματος. Τα προσβεβλημένα δένδρα χάνουν τη ζωτικότητά τους και τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν πρόωρα.
Συστήνεται να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από το Ακουλους σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των τετρανύχων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: Paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.ά.

Κοκκωειδή – ψώρες
Νεαρές έρπουσες προνύμφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή.
Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους. Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα γι’ αυτό και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να ξεράνει τα δένδρα.
Συστήνεται να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως Paraffin oil κ.ά.

Δακτυλιοειδής κυλίδωσητων πυρηνοκάρπων
Η ασθένεια παρουσιάζεται με γενική καχεξία του δένδρου κομμίωση και μωσαΐκωση στα φύλλα, ξήρανση φύλλων πτώση ανθέων, πτώση ανθοφόρων οφθαλμών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.
Είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται με τον εμβολιασμό (με μοσχεύματα, εμβόλια),ακόμα και με τη γύρη των ανθέων μολύνονται τα άνθη και οι καρποί με τον μολυσμένο σπόρο.
Συστάσεις: Για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα.
Προληπτικά συνίσταται: 1) Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια. 2) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. 3) Σε ήδη προσβεβλημένο οπωρώνα, εφόσον ο αριθμός των μολυσμένων δένδρων είναι περιορισμένος, εκρίζωση και καύση αυτών.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αμυγδαλιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr.

Τετράνυχος στις καρπουζιές
Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας διαπιστώθηκε έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις καλλιέργειες με καρπουζιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.
Συστήνεται οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, abamectin, κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της καρπουζιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χριστουγεννιάτικο Bazaar από την ΕΛΕΠΑΠ στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου

Η ΕΛΕΠΑΠ διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Bazaar για τη στήριξη του έργου της, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου,…

24 Νοεμβρίου 2023

Αναφορά του Β. Μεταξά και βουλευτών του ΚΚΕ για ελέγχους και αναγκαίες επισκευές στα σχολικά κτίρια

Οι βουλευτές Δελής Γιάννης, Αμπατιέλος Νίκος, Δάγκα Βιβή, Έξαρχος Νίκος, Καραθανασόπουλος Νίκος, Kομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης…

24 Νοεμβρίου 2023

Σπίρτζης: Υπέρ της προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη – Ζήτησε να μην υπάρξει παραγραφή

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών τάχθηκε ο πρώην Υπουργός Υποδομών,…

24 Νοεμβρίου 2023

Οργάνωση Μελών Αλμυρού: Γνωρίζουμε να διαχειριζόμαστε τις ήττες μας, κάτι που δεν άντεξαν οι αποχωρούντες”

Βολές σε όσουW αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύει η Οργάνωση Μελών Αλμυρού…

24 Νοεμβρίου 2023

Κάθειρξη 11 ετών σε παιδοκτόνο που δολοφόνησε τον γιο του με σκεπάρνι – Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 70χρονο που σκότωσε με…

24 Νοεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς – Δείτε ζωντανά τη μεταφορά τους

Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί…

24 Νοεμβρίου 2023