Κόσμος

Τεστ για την Μέρκελ οι περιφερειακές εκλογές -Φόβοι από την άνοδο του AFD

german708_9

Το κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ προετοιμάζεται για μια δύσκολη μάχη στις κάλπες βασικών κρατιδίων της Γερμανίας, σήμερα, εξαιτίας και της φιλελεύθερης πολιτικής της για τους πρόσφυγες, ενώ το ακροδεξιό, λαϊκίστικο AFD ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί την ψήφο διαμαρτυρίας από τους θυμωμένος ψηφοφόρους.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα συμμετάσχουν στην εκλογή τριών νέων περιφερειακών κοινοβουλίων, στις νοτιοδυτικά κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Ανατολικής Σαξονίας-Άνχαλτ στις λεγόμενες «Super Sunday» εκλογές.

Οι εκλογές είναι η σημαντικότερη μέχρις στιγμής αναμέτρηση, από την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων που έχει δει η Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες, και σε έναν μεγάλο βαθμό αξιολογείται ως ένα δημοψήφισμα για την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τις «πόρτες» της χώρας για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν πόλεμο.

«Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές … καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως η λυδία λίθος για τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τους πρόσφυγες», δήλωσε στο AFP ο Jens Walther, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστήμιου του Ντίσελντορφ.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τον κυβερνητικό του εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μειώνεται, ενώ το λαϊκιστικό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κερδίζει σταθερά έδαφος και αναμένεται να καταγράψει μια σημαντική αύξηση και στα τρία κρατίδια.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ (CDU), προετοιμάζεται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του εδώ και χρόνια, ιδίως στο παραδοσιακό της προπύργιο στη Βάδης-Βυρτεμβέργης, με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αργά την Παρασκευή από το δημόσιο κανάλι ZDF να δείχνει κατακόρυφη πτώση του ποσοστού της κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 29% – κατατάσσοντας την για πρώτη φορά πίσω από τους Πράσινους – ενώ το AFD εμφανίζεται ενισχυμένο στο 11%.

Ο Guido Wolf, κεντρικός υποψήφιος της CDU, περιέγραψε την Κυριακή ως την «πιο δύσκολη μάχη που το κόμμα έχει κληθεί να δώσει ως σήμερα».

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου οι προοπτικές της CDU έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, με την τελευταία δημοσκόπηση να τις δίνει 35%, το κόμμα αγωνίζονται ενάντια στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που πετυχαίνει 36%. Το AFD εν τω μεταξύ ελπίζει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 10%.

Στη Σαξονία-Άνχαλτ, όπου η CDU εξακολουθεί να διατηρεί ένα προβάδισμα, με 32%, το AFD εμφανίζεται στο εντυπωσιακό 18%, με την δεύτερη θέση να καταλαμβάνει το Αριστερό Κόμμα, με 21%.

Η Μέρκελ βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση να αλλάξει πορεία και να κλείσει τις πόρτες της Γερμανίας στο 1.1 εκατομμύριο πρόσφυγες – οι πιο πολλοί, Σύροι – που έφθασαν το περασμένο μόνο έτος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Αλλά έχει αρνηθεί σθεναρά μέχρι τώρα να επιβάλει ανώτατο όριο στις αφίξεις, επιμένοντας αντ ‘αυτού στην κοινή ευρωπαϊκή δράση που περιλαμβάνει τη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Όμως η διαφωνίες πάνω σε αυτό το ζήτημα φαίνεται να ενισχύουν το, AFD, το οποίο κεφαλαιοποιεί από αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση.

Το AFD ιδρύθηκε το 2013 ως ένα κόμμα εναντίον του ευρώ και έκτοτε έχει μεταμορφωθεί στον πολιτικό φορέα που πυροδοτεί το ξενοφοβικό κλίμα στην χώρα.

Το οπορτουνιστικό αυτό κόμμα έχει έδρες σε ήδη πέντε περιφερειακά κοινοβούλια και εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα κέρδη του τα εμφανίζει στις περιοχές της πρώην κομμουνιστικής, ανατολικής Γερμανίας που οι κάτοικοι τους εξακολουθούν να υστερούν σε απασχόληση και ευημερία σε σχέση με τους συμπολίτες τους στην Δυτική Γερμανία.

Αλλά οι ξενοφοβικές επιδρομές τους έχουν προκαλέσει συναγερμό στη Γερμανία, η οποία δεν ξεχνά εύκολα το ναζιστικό παρελθόν της.

Με το βλέμμα στραμμένο στις απογοητευτικές δημοσκοπήσεις, ο Αρχικαγκελάριος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι «έχουν πολλά να χάσουν αν αντιμετωπίσουν απρόσεκτα την κοινωνική σταθερότητα και τη δημοκρατία».

Η Μέρκελ έχει περιγράψει το AFD ως «ένα κόμμα που δεν εκπροσωπεί την κοινωνία και δεν προσφέρει κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα, αλλά μόνο τροφοδοτεί προκαταλήψεις και διαιρέσεις».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το