Κόσμος

Τεστ αίματος προβλέπει πόσο γρήγορα θα αναρρώσει ο ασθενής μετά την εγχείρηση

aima

Ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων δύο επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, ανέπτυξαν για πρώτη φορά μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να προβλέψει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανακάμψει η υγεία ενός ασθενούς μετά την εγχείρησή του στο νοσοκομείο.
Το τεστ ανιχνεύει τις αφανείς αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε κυτταρικό επίπεδο, εκτιμώντας έτσι τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως γίνονται πάνω από 200 εκατομμύρια εγχειρίσεις. Αν και οι περισσότερες δεν θεωρούνται σοβαρές, παρόλα αυτά συχνά προκαλούν φλεγμονές, με συνέπεια να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς.
Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν βγαίνουν από το χειρουργείο, πολύ συχνά δεν γνωρίζουν -ούτε οι γιατροί τους- πόσο γρήγορα θα αναρρώσουν και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στην οικογένειά τους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει επαρκώς γιατί μερικοί άνθρωποι ανακάμπτουν γρήγορα (π.χ. μέσα σε μία εβδομάδα), ενώ άλλοι -μετά την ίδια ακριβώς επέμβαση- μπορεί να καθυστερούν για ένα μήνα ή περισσότερους μήνες, έως ότου επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους, αντιμετωπίζοντας στο μεταξύ πόνους, κόπωση, κινητικά προβλήματα κ.α.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας – ανοσολογίας Γκάρι Νόλαν και τον αναισθησιολόγο Μπράις Γκοντιλιέρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 32 ασθενείς ηλικίας 50 έως 80 ετών, που είχαν κάνει ορθοπεδική εγχείρηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν «σήματα» στα κύτταρα, που έως τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα και τα οποία αποτελούν μια καλή ένδειξη για το πόσο γρήγορα θεραπεύεται μια χειρουργημένη περιοχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το