Τοπικά

Τεστ αντισωμάτων σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου και στις δομές υγείας – Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι

Την ανοσία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου απέναντι στον κορωνοϊό θα αναζητήσει το βιοχημικό τμήμα του Αχιλλοπούλειου. O διευθυντής του βιοχημικού δρ. Ηλίας Τογκουσίδης είναι έτοιμος να ξεκινήσει σε πρώτη φάση τους ελέγχους στο προσωπικό, σε δεύτερη φάση στους χρόνιους πάσχοντες και σε τρίτη φάση σε όλους όσοι επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων.

«Αναμένουμε από μέρα σε μέρα τα αντιδραστήρια και είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε, γιατί διαθέτουμε όλα τα μηχανήματα. Μπορούμε να κάνουμε 50 τεστ την ημέρα και τα αποτελέσματα θα εκδίδονται σε μισή ώρα» δήλωσε στη «Θ». Ο ίδιος δήλωσε πως το Νοσοκομείο του Βόλου είναι πανέτοιμο και είναι αυτή την ώρα από άποψη εξοπλισμού το μόνο στον θεσσαλικό χώρο που μπορεί να προχωρήσει στα τεστ αντισωμάτων.

Ενώ οι μοριακοί έλεγχοι θα συνεχίζονται καθώς ανιχνεύουν, εάν κάποιος έχει τον ιό, τα τεστ αντισωμάτων θα καθορίζουν εάν κάποιος είχε μολυνθεί. Το τεστ SARS-CoV-2 IgG της Abbott προσδιορίζει το αντίσωμα IgG, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός στα τελευταία στάδια της μόλυνσης και μπορεί να παραμείνει έως και μήνες και πιθανώς χρόνια μετά την ανάρρωση ενός ατόμου.

Το τεστ έχει επιδείξει ειδικότητα και ευαισθησία στην ανίχνευση αντισωμάτων IgG άνω του 99%, 14 ή και περισσότερες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε πρώτη φάση τεστ θα γίνουν στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της. Εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλες τις υγειονομικές δομές για ανοσία στους εργαζόμενους.

Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με πιθανό κρούσμα του ιού, το τεστ αντισωμάτων θα γίνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό και σε οποιονδήποτε υπηρετεί στις δομές Υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κ.λπ.).

Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους στις ψυχιατρικές δομές.

Η συμμετοχή στον εργαστηριακό έλεγχο είναι εθελοντική για όλους τους εργαζόμενους. Η αιμοληψία θα γίνεται στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Νοσοκομείο όπου υπάρχουν  εγκατεστημένοι αναλυτές.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα αντιδραστήρια που έχουμε παραγγείλει για να ξεκινήσουμε», σημείωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ντόκος.

Η φαρμακευτική εταιρεία Abbott, τον εξοπλισμό της οποίας διαθέτει το Αχιλλοπούλειο, ανακοίνωσε ότι καθιστά διαθέσιμα στην Ελλάδα τα εργαστηριακά τεστ αντισωμάτων του ιού της COVID-19. Η Abbott έλαβε ήδη τη σήμανση CE για την εργαστηριακή ορολογική εξέταση αίματος για την ανίχνευση του αντισώματος, IgG, που προσδιορίζει εάν ένα άτομο είχε τον νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα τεστ αντισωμάτων είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για να προσδιοριστεί εάν κάποιος είχε προηγουμένως μολυνθεί. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση για τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παραμονής των αντισωμάτων στο σώμα και, εάν αυτά παρέχουν ανοσία. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το