Τοπικά

Τέσσερις εμβολιασμοί ελέγχονται στο Γηροκομείο Βόλου – ΕΔΕ για τον διευθυντή του Ιδρύματος

Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου χθες το πρωί, και σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε πως δεν δηλώθηκαν νομότυπα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τέσσερις εμβολιασμοί, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται στον διευθυντή του ιδρύματος που κατηγορήθηκε ότι δεν ακολούθησε την τυπική διαδικασία με την αποστολή όλων των εγγράφων. Εμβολιάστηκαν τέσσερα μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου, έγιναν δεκτά από το σύστημα της εμβολιαστικής πλατφόρμας, αλλά δηλώθηκαν ως εργαζόμενοι καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή και όσα φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος, δεν μπορούσαν να δηλωθούν ως μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου γιατί δεν γίνονταν δεκτά από το σύστημα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τέσσερα μέλη της διοίκησης του Φιλανθρωπικού είναι δικαιολογημένα καθώς είχαν ληφθεί αποφάσεις και αδικαιολόγητοι είναι τέσσερις εμβολιασμοί από μέλη του Φιλανθρωπικού που δηλώθηκαν ως εργαζόμενοι.
Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον διευθυντή του Γηροκομείου Βόλου θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου καθώς φέρεται να μην ακολούθησε τους τύπους.

Κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ζήτησε στοιχεία για εμβολιασμούς πολιτών μελών του Φιλανθρωπικού Σωματείου του Ιδρύματος και χθες συγκλήθηκε διοικητικό συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της Αρχής και συγκεκριμένα: κατά πόσον εμβολιάστηκαν άτομα τα οποία δεν είχαν προτεραιότητα, καθώς και τι συνέβη στις περιπτώσεις που προέκυψαν εκτάκτως, εξαιτίας μη προσέλευσης, άρνησης ή για άλλους λόγους, περισσευούμενες δόσεις. Πετάχτηκαν ή αξιοποιήθηκαν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη διαδικασία αναπλήρωσης που εφαρμόζεται στα μόνιμα εμβολιαστικά κέντρα; Ο πρώτος εμβολιασμός τροφίμων και προσωπικού στο Γηροκομείο Βόλου πραγματοποιήθηκε από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στις 25 Ιανουαρίου.

Ο Πάνος Παύλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο γηροκομείο, τόνισε ότι στις σχετικές λίστες περιλαμβάνονταν 104 ηλικιωμένοι και 21 άτομα από τους εργαζομένους και τη διοίκηση. Τελικά οι εμβολιασθέντες εκείνης της ημέρας ήταν 96 και 18 αντίστοιχα. Προκύπτει, δηλαδή, μια απόκλιση 11 ατόμων. Ο κ. Παύλος εξηγεί ότι σε αυτές τις «απώλειες» περιλαμβάνονται τρεις τρόφιμοι οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, ένα άτομο λόγω αλλεργίας, κάποια εμπύρετα περιστατικά, δύο τρόφιμοι οι οποίοι είχαν αποβιώσει, καθώς και δύο γιατροί οι οποίοι είχαν παράλληλα δηλώσει ότι θα εμβολιάζονταν και σε άλλο κέντρο και αφαιρέθηκαν από τη λίστα. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η λίστα είχε συσταθεί μία εβδομάδα νωρίτερα και υποστηρίζει ότι υπήρξαν τελικά δόσεις οι οποίες έμειναν αναξιοποίητες. Η επαναληπτική φάση πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, κατά την οποία εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γηροκομείου, 96 ηλικιωμένοι και 15 άτομα από το προσωπικό και τη διοίκηση.

Ο κ. Παύλος λέει ότι το πρωί εκείνης της ημέρας έμαθαν από νωρίς ότι ένα άτομο που επρόκειτο να εμβολιαστεί είχε αποκλειστεί λόγω των καιρικών συνθηκών στην Τσαγκαράδα και δεν θα μπορούσε να προσέλθει. Επρόκειτο για νέο τρόφιμο του ιδρύματος και βάσει της διαδικασίας που ακολουθεί το γηροκομείο θα εμβολιαζόταν και θα έμενε έπειτα για τέσσερις ημέρες σε δωμάτιο καραντίνας μέχρι την κανονική εισαγωγή του. «Ρωτήσαμε τι μπορεί να γίνει για να μην πάει χαμένο το εμβόλιο και μας είπαν ότι μπορεί να δοθεί νέα ιατρική εντολή, και έτσι ένα μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου του γηροκομείου έδωσε τον ΑΜΚΑ, μπήκε στη σχετική φόρμα του ΕΟΔΥ και έκανε το εμβόλιο», είπε ο κ. Πάνος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το