Κατηγορίες: Τοπικά

Τέσσερα νέα περιστατικά κρίσης πανικού “Θ”

Άλλα τέσσερα περιστατικά κρίσης πανικού, με τάσεις λιποθυμίας, εμετού και δύσπνοιας σημειώθηκαν χθες σε υποψήφιους του Νομού Μαγνησίας που δείχνει ίσως και το μέγεθος της πίεσης, την οποία αισθάνονται οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα άλλα δύο περιστατικά κρίσης πανικού που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, στη δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, τότε ανέρχονται στα έξι στις τρεις πρώτες ημέρες των εξετάσεων.
Επίσης σε τρεις υποψήφιες εκδηλώθηκε γαστρεντερίτιδα και έχασαν ένα μάθημα εξέτασης.
Από τα χθεσινά τέσσερα περιστατικά, τα δύο αφορούσαν υποψήφιες που είναι ήδη απόφοιτες Λυκείου και έδιναν ξανά εξετάσεις. Πάντως στο ένα από τα τέσσερα περιστατικά η υποψήφια τελικά ξεπέρασε το άγχος της και συμμετείχε κανονικά στις εξετάσεις.
Τα τρία από τα τέσσερα περιστατικά με κρίσης άγχους και πανικού σημειώθηκαν σε Λύκεια του Βόλου και ενώ είχαν αρχίσει να γράφουν. Και τα τρία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο είτε από το ΕΚΑΒ είτε από το γονιό και θα δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις. Το άλλο περιστατικό που κατάφερε και ξεπέρασε το πρόβλημα άγχους, συμμετείχε κανονικά στην εξέταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιες ένιωσαν άγχος, τάσεις λιποθυμίας και για εμετό, ενώ κάποιες είχαν και δύσπνοια.
Παράλληλα έχουν εκδηλωθεί και τρία περιστατικά υποψηφίων που προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα. Μία υποψήφια από περιφερειακό Λύκειο χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο και δεν εξετάστηκε. Επίσης μια άλλη υποψήφια από το ίδιο περιφερειακό Λύκειο προσήλθε χθες κανονικά στο εξεταστικό κέντρο, αλλά κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν ένιωσε καλά και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο. Επίσης ένας υποψήφιος από Λύκειο του Βόλου δεν προσήλθε στο εξεταστικό κέντρο γιατί είχε προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα.
Αξίζει να τονιστεί πως οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να μεταβούν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη.

Τι λένε οι ειδικοί
Ο σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κ. Θανάσης Κωτούλας τόνισε πως «σημαντικό στοιχείο είναι να αλλάξει το παιδί τρόπο σκέψης όσον αφορά στις εξετάσεις. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να αλλάξει και ο τρόπος σκέψης των ίδιων των γονιών. Οι εξετάσεις δεν είναι το εισιτήριο για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά ούτε και μοναδικός τρόπος επιβεβαίωσης των ικανοτήτων του παιδιού τους. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που το σύστημα απορροφά τα άτομα ανεξάρτητα από τη μορφωτική τους προέλευση.
Τις ημέρες των εξετάσεων πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα τα εξής: Ελαφρύ φαγητό (ποτέ νηστικοί). Προσπάθεια για ηρεμία και χαλάρωση. Λίγο πριν πάνε στο εξεταστικό κέντρο, καλό είναι να κάνουν ένα μικρό περίπατο, προτιμότερο μόνοι τους.
Να προσπαθήσουν να μείνουν μόνοι τους τα τελευταία 15 λεπτά περίπου πριν προχωρήσουν για την αίθουσα των εξετάσεων, αποφεύγοντας τις επαναλήψεις της ύλης.
Την ώρα που αρχίζουν οι εξετάσεις: Ηρεμία και έλεγχο της αγωνίας με σωστές αναπνοές. Ανάγνωση των θεμάτων με πολλή προσοχή δύο φορές (μια αναγνωριστική γρήγορη ματιά και μια δεύτερη με προσοχή για σωστή κατανόηση). Όταν πρέπει να επιλέξουν: Να το κάνουν γρήγορα και με μεγάλη προσοχή. Προσπαθήστε να κάνετε μια κατανομή χρόνου για να μη νιώσετε ότι πιέζεστε. Δηλαδή, να μη σας ελέγχει το ρολόι σας, αλλά… να το ελέγχετε εσείς.
Να απαντήσετε πρώτα στις ερωτήσεις που αφορούν στα θέματα που τα ξέρετε καλύτερα. Έτσι, δεν θα ξεκινήσετε με πανικό και θα εξοικονομήσετε παράλληλα μεγαλύτερη άνεση χρόνου».
Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βόλου και δρ. Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Ντακούμης αναφερόμενος σε όλα αυτά τα περιστατικά υπογράμμισε πως «το φαινόμενο των κρίσεων πανικού οφείλεται στη συνδρομή πολλών ψυχολογικών, σωματικών, αλλά και κοινωνικών παραγόντων. Στην περίπτωση των μαθητών που υπέστησαν κρίση πανικού κατά τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι προφανές ότι, εκτός των άλλων, αυτή καθαυτή η εξεταστική διαδικασία συνέβαλε καθοριστικά στην εκδήλωση της κρίσης. Ο έντονος ανταγωνισμός, η μεγάλη πίεση για προσωπική επιτυχία από το κοινωνικό περιβάλλον, η βαθμοθηρία και άλλα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, επιτείνονται στις σύγχρονες συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κρίσης και αναδεικνύουν την έμφαση που δίνεται από την εκπαίδευση σε «εξωτερικά» της χαρακτηριστικά και όχι στην παιδαγωγική της λειτουργία ως κύριου αγωγού γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό, άτομα ευάλωτα υφίστανται με μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες της κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος και της ευρύτερης κοινωνικής κρίσης, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι εκπαιδευτικές ανισότητες.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι πίσω από τα φαινόμενα της κρίσης πανικού, βρίσκεται αυτή καθαυτή η κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τι ισχύει για την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία της Ευρώπης – Το παράδειγμα της Ολλανδίας

Ευρείας αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς, τυγχάνει η απαγόρευση των κινητών…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ημερίδα με θέμα « Δημογραφικές προκλήσεις»

To Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος , το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Η Lady Gaga εξηγεί γιατί ποτέ δεν απάντησε στις φήμες ότι είναι άντρας

Η Lady Gaga εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξη της γιατί ποτέ δεν επηρεάστηκε από τα σχόλια…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Έκθεση προειδοποιεί για το κλίμα – Μεγάλες πόλεις θα πληγούν ιδιαίτερα αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τους 3° Κελσίου

Καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότητας, έκρηξη της ζήτησης για κλιματισμό και ακόμη πιο απειλητικοί ιοί:…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που κατηγορείται για σχέδιο δολοφονίας του Νετανιάχου με οδηγίες του Ιράν και τουρκική εμπλοκή

Ηλικίας 73 ετών με καταγωγή από την πόλη Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ είναι ο επιχειρηματίας…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Η επίδειξη μόδας της Victoria’s Secret επιστρέφει μετά από 6 χρόνια! Μεγάλη πρωταγωνίστρια η Cher

Έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια απουσίας το Victoria’s Secret Fashion Show επιστρέφει, με μια μοντέρνα…

19 Σεπτεμβρίου 2024