Τοπικά

Τέσσερα καρδιολογικά περιστατικά την ημέρα – Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη το Εργαστήριο Βηματοδοτών

Έτος σταθμό αποτέλεσε το 2017 για την καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο τέθηκε σε λειτουργία το Εργαστήριο τοποθέτησης μόνιμων βηματοδοτών, και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού μέσω της απόκτησης του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα έγινε και ο σχεδιασμός και άλλων προωθητικών ενεργειών που τα αποτελέσματά τους θα φανούν μέσα στο 2018.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν και η σταδιακή μείωση των εισαγωγών και των νοσηλευομένων που οφείλεται όχι στην ελάττωση των περιστατικών καρδιοπαθών αλλά και στην καλύτερη διαχείρισή τους στα Επείγοντα, στη Μονάδα βραχείας Νοσηλείας αλλά και στην ίδια την Κλινική.

Ωστόσο ανά ημέρα στην Καρδιολογική Κλινική και τη Στεφανιαία Μονάδα γίνονται τέσσερις εισαγωγές ανά ημέρα, γεγονός που δείχνει την επίδραση του άγχους, της καθιστικής ζωής, της διατροφής στην υγεία του πληθυσμού σήμερα.

Τα εγκαίνια την Πέμπτη

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός θα έρθει στον Βόλο όπου μεταξύ των άλλων στις 12.30 το μεσημέρι θα εγκαινιάσει και το Εργαστήριο Βηματοδοτών που εδώ και πέντε μήνες λειτουργεί στην καρδιολογική Κλινική.

Μια σημαντική εξέλιξη για το Νοσοκομείο που θα γλιτώσει δεκάδες καρδιοπαθείς κάθε χρόνο από την ταλαιπωρία να μεταβαίνουν στη Λάρισα και άλλες πόλεις για να υποβληθούν σε τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Αλέξανδρος Δούρας

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Αλέξανδρος Δούρας ο οποίος ενεργοποιήθηκε ιδιαίτερα όλο το προηγούμενο διάστημα για την επίτευξη του στόχου, τόνισε πως «το εργαστήριο Βηματοδοτών ξεκίνησε τη λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο και μέσα σε πέντε μήνες έχουμε τοποθετήσει 32 μόνιμους βηματοδότες. Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Δύο γιατροί βρίσκονται στην επέμβαση που έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης των ίδιων και των ασθενών, ενώ βρίσκεται και προσωπικό της εταιρείας για να κάνει τις ρυθμίσεις. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη, εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8-10 χρόνια. Πάντως η πλειοψηφία των καρδιοπαθών που βάζουν βηματοδότη είναι άνω των 65 ετών. Μάλιστα μέχρι στιγμής όλοι πάνε καλά.

Με σύγχρονο εξοπλισμό

Ο κ. Δούρας επισήμανε πως «το Εργαστήριο λειτουργεί σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο και διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτής, τράπεζα, χώροι απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Θεωρούμε πως με τη συγκεκριμένη δομή η Κλινική έκανε ένα σημαντικό βήμα στην αναβαθμισμένη παροχή ιατρικής φροντίδας στους καρδιοπαθείς. Μάλιστα εκτός από το εργαστήριο από τις 29 Ιανουαρίου θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Δευτέρα και το Ιατρείο Βηματοδοτών στα εξωτερικά ιατρεία για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων καρδιοπαθών που έχουν βάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνιμο βηματοδότη και χρειάζονται παρακολούθηση».

Κάθε χρόνο από το Νοσοκομείο Βόλου μετέβαιναν περίπου 120 καρδιοπαθείς σε άλλα Νοσοκομεία για να βάλουν μόνιμο βηματοδότη. Αυτή η διαρροή πλέον σταματά».

Βηματοδότες για μαγνητικό τομογράφο

Στα σχέδια της Κλινικής είναι η προμήθεια βηματοδοτών που θα είναι συμβατοί με μαγνητικό τομογράφο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν και αυτές οι ανάγκες των καρδιοπαθών. Πρόκειται για ειδικούς προστατευμένους βηματοδότες που δεν θα επηρεάζονται από την ακτινοβολία της μαγνητικής τομογραφίας.

«Οι καρδιοπαθείς που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία στον θώρακα, είναι πολύ λίγοι, αλλά εμείς φροντίζουμε και γι’ αυτούς» ανέφερε ο κ. Δούρας και πρόσθεσε πως «στοχεύουμε να προμηθευτούμε δύο συσκευές εμφυτεύσιμου Holter που είναι μια πολύ μικρή συσκευή που τοποθετείται σαν ένεση στον άρρωστο και μπορεί να κάνει συνεχή παρακολούθηση του ρυθμού του ασθενή για δύο και περισσότερους  μήνες. Έχει μεγάλη σημασία για τα συγκοπικά επεισόδια που δεν διαγιγνώσκονται εύκολα».

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο

Το 2018 θα είναι κρίσιμο για την απόκτηση του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που περιλαμβάνει και τον στεφανιογράφο με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 700.000 ευρώ.

«Επόμενος στόχος μας είναι η απόκτηση του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Κάθε χρόνο έχουμε 120 διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία για να κάνουν στεφανιογραφία, γιατί εμείς δεν έχουμε αυτόν τον εξοπλισμό. Πρόκειται για ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα και για να επιστρέψουν σπίτι με ασφάλεια, θα έπρεπε να κάνουν στεφανιογραφία. Με την απόκτηση του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και αυτούς τους ανθρώπους κάνοντας στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική. Το έργο έχει λάβει την έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο υγείας και θα πρέπει να τρέξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι διαδικασίες από την περιφέρεια για να πάρουμε τον εξοπλισμό. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν άμεσα για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος» είπε ο κ. Δούρας.

Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό ο κ. Δούρας επισήμανε πως είναι αναγκαία η πρόσληψη ενός τουλάχιστον μόνιμου καρδιολόγου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Πάντως υπάρχει η διαβεβαίωση του υπουργού υγείας πως είναι στα άμεσα σχέδιά του η πρόσληψη γιατρών.

Οι εισαγωγές

Αναφορικά με τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στην Καρδιολογική ο κ. Δούρας ανέφερε πως συγκρίνοντας το 2017 με το 2016 διαπιστώνουμε μια μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών. Δηλαδή το 2017 πραγματοποιήθηκαν 590 εισαγωγές στη Στεφανιαία Μονάδα και 855 στην καρδιολογική Κλινική, ενώ το 2016 ήταν 688 στη Μονάδα και 1.048 στην κλινική.

Πάντως για το 2017 οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν στις 1.445 που σημαίνει ότι καθημερινά είχαμε τέσσερα καρδιολογικά περιστατικά που αφορούν διάφορες ηλικίες, ακόμη και νεότερες, όπως από 40 ετών.

«Στη Στεφανιαία Μονάδα νοσηλεύονται περιστατικά με εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες. Πάντως παρά τις λιγότερες εισαγωγές τα περιστατικά είναι ίδια.

Αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον γίνεται καλύτερη διαλογή των περιστατικών στα Επείγοντα, δεύτερον, κάποιοι καρδιοπαθείς εξυπηρετούνται στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Για παράδειγμα μια αρχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπισθεί  στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας και να μην γίνει εισαγωγή. Τρίτον, για την καρδιακή ανεπάρκεια υπάρχει η πολιτική μιας πιο μακράς νοσηλείας στο Νοσοκομείο, που αποτρέπει τις επανεισαγωγές. Δηλαδή κρατώντας τον άρρωστο με την καρδιακή ανεπάρκεια τρεις μέρες περισσότερος εξασφαλίζουμε ότι δεν θα επιστρέψει στον μήνα» κατέληξε ο κ. Δούρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το