Τοπικά

Τέσσερα χρόνια χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια σε Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας 

Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν λειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα περισσότερα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης παρασκευαστών αλλά και μη αναβάθμισης του εξοπλισμού τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στον Βόλο για να εξυπηρετηθούν.
Τα μοναδικά Κέντρα Υγείας που έχουν μικροβιολογικό εργαστήριο, είναι τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Σκιάθου, όπου υπάρχουν παρασκευαστές.
«Από το 2015, από τότε δηλαδή που εντάχθηκαν τα Κέντρα Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειας, δεν λειτουργούν τα περισσότερα μικροβιολογικά εργαστήρια. Θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός για την πρόσληψη συμβασιούχων παρασκευαστών και στα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργούν όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια και ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται» τόνισε η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη και πρόσθεσε πως «ζήτημα υπάρχει και με την μη αναβάθμιση του εξοπλισμού των μικροβιολογικών εργαστηρίων».

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις παιδιάτρων, όπως στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Βελεστίνου, Σκοπέλου και αλλού. Σε κρίση ήταν η θέση παιδιάτρου στη Σκόπελο. Μάλιστα το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί παιδίατροι και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας.
Τα περισσότερα ακτινολογικά εργαστήρια στα Κέντρα Υγείας λειτουργούν, γιατί έγιναν προσλήψεις συμβασιούχων ακτινοδιαγνωστών και έτσι βρέθηκε τρόπος. Αν βέβαια περίμεναν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, τότε τα ακτινολογικά εργαστήρια δεν θα λειτουργούσαν.
Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου συνεχίζεται το φαινόμενο να πηγαινοέρχονται οι γιατροί, γιατί δεν υπάρχει ακόμη μόνιμος γιατρός παρά τις συνεχείς προκηρύξεις που γίνονται για τη θέση αυτή.

Φυσικοθεραπευτής
Η κ. Χονδρογιάννη επισήμανε πως μια ακόμη σημαντική ειδικότητα γιατρού που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των περιοχών της περιφέρειας, είναι αυτή του φυσικοθεραπευτή η οποία υπάρχει στους οργανισμούς των Κέντρων Υγείας.
Ο πληθυσμός γηράσκει στην περιφέρεια, οι ασθένειες πολλαπλασιάζονται και υπάρχουν πολλές ανάγκες.
Όπως τονίστηκε από το σωματείο, φυσιοθεραπευτές υπήρχαν παλιότερα στα Κέντρα Υγείας, αλλά μετατάχτηκαν στο Νοσοκομείο.
Η κ. Χονδρογιάννη αναφέρθηκε και στο ζήτημα του νοσηλευτικού προσωπικού όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι ανάγκες καλύπτονται και με άλλες ειδικότητες.
«Σε Κέντρο Υγείας της περιφέρειας υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες, αλλά για να βγουν οι βάρδιες βοηθούν τόσο η μαία όσο και η επισκέπτρια υγείας» ανέφερε η κ. Χονδρογιάννη.
Παράλληλα ανέφερε πως λείπουν κοινωνικοί λειτουργοί σε πολλά Κέντρα Υγείας, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά κοινωνικά περιστατικά. Επίσης υπάρχουν και άλλα κενά στους οργανισμούς των Κέντρων Υγείας».
Και στα επτά Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας λειτουργούν ομάδες υγείας. Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής λόγω του περσινού προγράμματος ενημέρωσης που υπήρξε, παρατηρήθηκε φέτος αύξηση των εμβολιασμών.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα συζητάμε με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ η οποία έχει την πόρτα ανοικτή και τη διάθεση για να τα αντιμετωπίσει» επισήμανε η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το