Τοπικά

Τέσσερα χρόνια από την τραγωδία στο πεδίο βολής Γλαφυρών – Ακόμη αναμένεται το επίσημο πόρισμα από το ΓΕΣ

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου από την τραγωδία που είχε χτυπήσει τον ελληνικό Στρατό στο πεδίο βολής Γλαφυρών Βόλου, στη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα του 505 Τάγματος Πεζοναυτών. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα από το ΓΕΣ το πόρισμα για τα αίτια της έκρηξης, που είχε κοστίσει τη ζωή σε τρία νέα παλικάρια, όταν εξερράγη όλμος. Από την έκρηξη είχε τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, ένας αξιωματικός.

Νεκροί είχαν πέσει οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) λοχίες (ΠΖ) Γεώργιος Ορφανίδης 33 ετών, από τις Σέρρες, που διέμενε στον Βόλο, Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών από το Βύρωνα Αττικής, που διέμενε επίσης στον Βόλο και ο δεκανέας (ΠΝ) Φώτης Ανδρικόπουλος 19 ετών, από την Αχαΐα, που επρόκειτο μάλιστα να απολυθεί από τον Στρατό σε 13 ημέρες… Ο υπολοχαγός του του είχε προτείνει να λάβει την άδεια απόλυσης, αλλά αυτός είχε μείνει, για να κάνει τις βολές στην άσκηση…
Είχε τραυματιστεί ελαφρά και είχε χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, ο υπολοχαγός (Π.Ζ.) Κωνσταντίνος Βακάλης 30 χρόνων, από τον Βόλο. Ο λοχίας Μεζάλας ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού 9 μηνών, ενώ ο λοχίας Ορφανίδης ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 4,5 και 2,5 χρόνων. Τρεις ακόμη οπλίτες που βρίσκονταν εκεί κοντά την ώρα της τραγωδίας, είχαν υποστεί σοκ και είχαν διακομιστεί στο ιατρείο της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών…

Η τραγωδία είχε συμβεί γύρω στη 1.10’ το μεσημέρι. Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και ήταν από τις συνηθισμένες που εκτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι τρεις νεκροί αποτελούσαν το Στοιχείο του όλμου των 81 χιλιοστών, ενώ ο τραυματίας υπολοχαγός ήταν ο επικεφαλής τους. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που σύμφωνα με μαρτυρίες, διαμέλισε κυριολεκτικά τα σώματα των τριών παλικαριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τη μοιραία βολή, που έκοψε το νήμα της ζωής των δύο επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) και του έφεδρου οπλίτη, είχαν προηγηθεί κι άλλες βολές, ενώ με τον ίδιο όλμο είχαν διενεργηθεί το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα βολές σε άσκηση εφέδρων.

Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, το ΓΕΣ είχε δεσμεύσει όλη την παρτίδα τόσο των βλημάτων όλμου όσο και των πυροσωλήνων. Τα βλήματα είχαν κατασκευαστεί τον Οκτώβριο του 1984, είχαν δηλαδή περίπου την ηλικία των Επαγγελματιών Οπλιτών που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του όλμου. Στον οπτικό έλεγχο που είχε προηγηθεί των βολών, δεν είχαν παρατηρηθεί αλλοιώσεις, εφιδρώσεις ή ρωγμές.
Η ΕΔΕ που είχε διενεργηθεί από το ΓΕΣ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για τρεις εκδοχές για την τραγωδία: Η πρώτο ήταν η «αστοχία υλικού», η δεύτερη, πρόβλημα στον σωλήνα του όλμου ή στη συντήρηση του υλικού και η τρίτη ήταν το ανθρώπινο λάθος.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το δυστύχημα συνέβη όταν «διερράγη ο σωλήνας του όλμου».
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να μάθει το τελικό πόρισμα του ΓΕΣ για την τραγωδία, για να «ησυχάσουν» και τα τρία παλικάρια της, που «αναπαύθηκαν» σε καιρό ειρήνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το