Πολιτισμός

Τέρρυ Νικολιάδη: Με την Τέχνη ξεκουράζεται η ψυχή μου…

Η Βολιώτισσα καλλιτέχνης παρουσιάζει τη ζωγραφική της στον Χώρο Τέχνης δ και μιλάει για τις πολλαπλές εκφάνσεις δημιουργικής προσωπικής της έκφρασης. Συγκερασμός δεξιοτήτων, σύμπλευση ταλέντων, συμπόρευση πολλαπλών καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την Τέρρυ Νικολιάδη που δίνει το «παρών» στα εικαστικά δρώμενα με έκθεσή της στον Βόλο, στον Χώρο Τέχνης δ. Με τίτλο «Θέσις» και με έργα μεσαίων και μικρών διαστάσεων, υδατογραφίες συν δύο σε λάδι, η εικαστική προσέγγιση δίνει αφορμή για συζήτηση και ερωτήσεις που αφορούν στη δημιουργό που γεννήθηκε στον Βόλο, σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, εργάστηκε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και παράλληλα αναζήτησε και ανέδειξε και τα εκφραστικά της μέσα που αφορούν στη ζωγραφική, ενώ – όπως η ίδια τονίζει – είναι έτοιμη να περάσει και στη γλυπτική… Η Τέρρυ Νικολιάδη ζει και δημιουργεί λειτουργώντας με τη δύναμη της εσωτερικής ενόρασης και τη δυναμική της εξωτερικής πραγματικότητας. Δεκτική και ευγενής, χαμηλών τόνων και υψηλών προσδοκιών συνομίλησε με ευχαρίστηση.

Συνέντευξη ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Με τίτλο «Θέσις» παρουσιάζετε το εικαστικό σας έργο στον Χώρο Τέχνης δ. Η λέξη «Θέσις» τι σηματοδοτεί για εσάς και τι σημαίνει για το έργο σας;
Ο τρόπος που συνυπάρχουν στο σύνολο της ζωής είναι συνειδητός και η άποψή μου, ο τρόπος έκφρασης αποτελείται, εξελίσσεται, δαμάζεται, ενυπάρχει ως «Θέσις», ως άποψη.
Είμαι το κύριο πρόσωπο του εαυτού που αναγνωρίζω και υπερασπίζω. Ως εκ τούτου «Θέσις» σημαίνει στάση απέναντι στη ζωή και στο έργο μου.

Στο σύνολό τους τα έργα είναι υδατογραφίες που πλαισιώνονται με δύο έργα σε λάδι…
Είναι η αρχή για την επόμενη φάση ή μήπως αντίστροφα η αρχή του τέλους της προηγούμενης. Εν ολίγοις τι σας οδηγεί στην επιλογή υλικών και ύφους;
Η ακουαρέλα είναι η «ελευθερία» μου… Απλώνω το χρώμα, εκείνο ρέει, γεννάει, γεννάει την πορεία του και παίζω ένα παιχνίδι εσωτερικό με τη ρευστότητα και την ελαφράδα των χρωμάτων. Οι υδατογραφίες είναι η αποτύπωση της ψυχής μου σε στιγμές. Είναι ο έρωτας της απλότητας, η χαρά της απελευθερωμένης κίνησης…. Είμαι υπάκουη στο υλικό μου. Ένας λόγος για να χρησιμοποιήσω λάδι είναι η ανάγκη της πρόσμιξης των χρωμάτων… Αγαπώ τη μίξη των χρωμάτων… Όσον αφορά στο ερώτημά σας έχετε δίκιο, κάθε φορά που εκθέτω έργα μου σκέφτομαι ποιο και τι θα είναι το επόμενο.
Έχω κατά νου επειδή αγαπώ το λάδι που με οδηγεί σε άλλους δρόμους και ψυχικές αναζητήσεις σκέφτομαι να το εντάξω στο άμεσο μέλλον πειραματιζόμενη στα σχέδιά μου.

Η παράλληλη ενασχόλησή σας με τόσα ομόκεντρα με την Τέχνη πράγματα οδηγεί στην αβίαστη διαπίστωση προσωπικής σχέσης και στάσης ζωής με καλλιτεχνικές δράσεις… Αισθάνεστε κάποια διαφορετική δημιουργική διάθεση κατά εποχή ή περιόδους;
Έχω καταλήξει ότι ο δρόμος για μένα είναι η ζωγραφική έκφραση. Αγωνιώ και ελπίζω πως θα έρθει ο καιρός να εκφράσω μέσω της γλυπτικής έργα με άλλη διάσταση, ένα τελείως διαφορετικός κόσμος και μια άλλη προσέγγιση.

Σπουδάσατε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Εργαστήκατε ως ηθοποιός στην Αθήνα, αλλά και εδώ… Τι σας οδήγησε στην υποκριτική και τι συνεχίζει από την όλη ενασχόλησή σας;
Είμαι ένας άκρως συναισθηματικός άνθρωπος. Μόνο η τέχνη μπορούσε να με απορροφήσει… Το κοινό είναι η μεγάλη οικογένεια, το ζεστό χειροκρότημα είναι μια ηθική ικανοποίηση για τον καλλιτέχνη που από τη φύση του είναι ανασφαλής… Μου ήταν πολύ φυσικό να αποδίδω, να ταυτίζομαι με τον εκάστοτε ήρωα, να δώσω αλήθεια με την ερμηνεία μου. Αλλά ο ρόλος, το έργο, με τη λήξη τους γεννούν εντονότερη μοναξιά. Μπορώ να πω πολύ ειλικρινά ότι χόρτασα ως ηθοποιός, ότι δεν χρειάζομαι το θέατρο, δεν μου λείπει. Μόνο για μια εξαίρεση θα έπαιζα αν ο ρόλος και η πρόταση είχαν σημαντική και ιερή αξία για τη ζωή μου γενικότερα.

Πότε διακρίνατε την έφεση και την αγάπη στη ζωγραφική;
Από την ώρα που τελείωσα τις θεατρικές μου σπουδές το πρώτο πράγμα που αναζήτησα ήταν η ζωγραφική, να μάθω ό,τι μπορώ. Με ευχαριστούσε έντονα. Κάτι έβλεπα στις προσπάθειές μου που με οδηγούσε στο να μην παραιτηθώ, αλλά αντιθέτως να συνεχίσω. Αυτός ο μοναχικός δρόμος μου έδινε μια χαρά και μια άλλου τύπου ηθική ανταμοιβή. Πάντα υπάρχει το νέο και το κρυφό μέσα μας που ξεπροβάλλει και γίνεται ορατό.

Η απόφασή σας να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική σας απομάκρυνε από άλλες ενασχολήσεις;
Όχι καθόλου.

Θεωρείτε ότι μπορούν για εσάς να συνυπάρξουν δύο τέχνες υποκριτική και ζωγραφική σε παράλληλη διαδρομή;
Σαφώς, δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν με απασχολεί, Προτιμώ τη μοναχική μου πορεία στην Τέχνη.

Τα έργα σας αποτυπώνουν διάφορα θέματα και ενότητες, μονοχρωμία, αλλά και πολυχρωμία. Η αίσθηση της γλυκιάς μελαγχολίας κυριαρχεί σε όλα. Είναι η ζωγραφική αποτύπωση αισθημάτων ή καταγραφή εντυπώσεων;
Είναι όλα μαζί. Η μελαγχολία είναι αληθινή και για όλους οικεία. Η μελαγχολία είναι η σιωπή μιας νοσταλγίας για ό,τι όμορφο χάθηκε.

Πρόσωπα και εικόνες, τόπος, αλλά και τοπία, φως και σκοτάδι… Είστε ανοικτή σε θέματα και καταστάσεις ή είναι η εποχή και οι συνθήκες που ορίζουν την έμπνευσή σας;
Μα μέσα σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουμε. Τα συναισθήματά μου και οι εικόνες που κουβαλώ: Μνήμες, αποτυπώσεις συγκινήσεων, όλα μέσα στη ζωή όπου δομούμαστε, μέσα από αυτό το πραγματικό γεννιέται η αφορμή για όλα. Είναι αντίληψη, ψυχοσύνθεση, ευαισθησίες και νόηση.

Δώστε μας εικόνα μιας ημέρας σε σχέση με τη ζωγραφική… Πότε ζωγραφίζετε, πού ζωγραφίζετε και πώς διαχειρίζεστε χρόνο και ζωγραφική;
Μπορώ να εργαστώ όποια ώρα νιώσω την ανάγκη. Έχω την πολυτέλεια να ζω και να εργάζομαι στον ίδιο χώρο.
Άρα ανά πάσα στιγμή και ώρα παρακινούμενη από αυτή τη διάθεση οδηγούμαι στο εργαστήριό μου.
Έχω τη δυνατότητα διαχείρισης του χρόνου και αυτό κάνω.

Θεωρείτε ότι στον Βόλο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων καλλιτεχνών σε όλες τις μορφές της τέχνης, καθώς εσείς έχετε λειτουργήσει και επαγγελματικά στην πόλη μας;
Γνωρίζω ότι υπάρχει δράση και υλικό όπως ότι υπάρχουν και ταλέντα. Δεν γνωρίζω όμως, ποιες τέχνες ευνοούνται.
Αλλά οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι κεραμίστες, η ζωγραφική και η γλυπτική, όπως και η γραφή και η φωτογραφία, από όσο γνωρίζω γύρω από αυτές τις τέχνες πιστοποιούν ότι υπάρχει δράση.
Το έναυσμα δίνεται, η πορεία είναι προσωπική εξέλιξη.

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Με την τέχνη ξεκουράζεται η ψυχή μου… Η Τέχνη γεννιέται από ανάγκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το