Τοπικά

Τεράστιο ενδιαφέρον από γυναίκες της Μαγνησίας για εξωσωματική

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον γυναικών από τη Μαγνησία ώστε να αποκτήσουν παιδί μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς όλο και περισσότερες καταφεύγουν στη συγκεκριμένη λύση, ειδικά αυτές που η ηλικία τους ξεπερνά τα 40 έτη.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας σχετικά με τις εξελίξεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που πραγματοποιήθηκε στο «Ξενία», όλο και περισσότερα ζευγάρια ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα, τότε που η γονιμότητα έχει μειωθεί ή και για άλλους κοινωνικούς λόγους μεταθέτουν το θέμα της σύλληψης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας Γιώργος Πάντος εκτιμά πως από τη μία οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι τεχνικές που εφαρμόζονται και από την άλλη οι κοινωνικές συνθήκες θα καταστήσουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί. Σημειώνει δε πως πριν από 20 χρόνια, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες, το ηλικιακό φάσμα των γυναικών που επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδί κινούταν γύρω στα 30 έτη, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 40.

Οι λόγοι αφορούν στις νέες κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σε οικονομικούς λόγους οι οποίοι οδηγούν στη μετάθεση της σύλληψης σε απώτερο χρόνο. Ταυτόχρονα στο γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών που στο παρελθόν έχουν νυμφευτεί, αλλά έχουν χωρίσει στη συνέχεια και πλέον θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί, όπως επίσης μοναχικές γυναίκες που δείχνουν την ίδια επιθυμία με αποτέλεσμα να έχει μετατοπιστεί σημαντικά το ηλικιακό φάσμα και ο μέσος όρος ζωής. Ο Βολιώτης στην καταγωγή καθηγητής επισημάνει πως πλέον δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη γυναίκα, ούτε και το παιδί που γεννιέται μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς έχουν γίνει πολλές μελέτες επί των συγκεκριμένων ζητημάτων. «Παλαιότερα ακουγόταν ότι η διέγερση των ωοθηκών προκαλεί καρκίνο, ωστόσο, σήμερα έχουν λυθεί όλα αυτά τα θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αύξηση της νοσηρότητας ή της θνησιμότητας στις γυναίκες» υπογράμμισε ο κ. Πάντος ο οποίος συμπλήρωσε πως τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου στο Βέλγιο πριν από 20 χρόνια παρακολουθούνταν και έτσι δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων που οδήγησε στο συμπέρασμα πως εκείνα τα παιδιά δεν είχαν καμία διαφορά με εκείνα που γεννιούνταν με φυσικό τρόπο.

Η εξωσωματική έχει αποκτήσει και στην Ελλάδα αρκετούς «υποστηρικτές», αφού σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 30.000 γονιμοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 καταγράφηκαν 4.500 γεννήσεις, ενώ το 2019 υπήρξαν 5.000 μέσω εξωσωματικής. «Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνεισφέρει στην άμβλυνση του προβλήματος της υπογεννητικότητας, ενώ και το κράτος θα πρέπει να αγκαλιάσει, κάτι που το πράττει, πολύ περισσότερο αυτόν τον τομέα της ιατρικής» τόνισε ο κ. Πάντος προσθέτοντας πως στη Μαγνησία δεν υπάρχουν όπως είναι λογικό μονάδες εξωσωματικής και οι ανάγκες εξυπηρετούνται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν δύο μονάδες στον δημόσιο τομέα και πολλές περισσότερες στον ιδιωτικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το