Τοπικά

Τεράστια ζημία για τα τουριστικά γραφεία λόγω κορωνοϊού – Πλήρωσαν τα ξενοδοχεία, αλλά ακύρωσαν οι εκδρομείς 

Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε ακυρώσεις σε τουριστικά γραφεία του Βόλου. Οι ακυρώσεις όμως έφεραν και σημαντική απώλεια εσόδων, αφού οι τουριστικοί πράκτορες έχασαν χρήματα από προκαταβολές που είχαν δοθεί σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης. Οι ακυρώσεις δεν αφορούν όμως μόνο μαθητικές εκδρομές, αλλά και εκδρομές ενηλίκων.
Οι περισσότερες ακυρώσεις σημειώθηκαν στην περίοδο των Αποκριών. Όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Όθρυς Travel N. Τσινής υπήρξαν ακυρώσεις εκδρομών με προορισμό την Ξάνθη και την Οχρίδα. «Είχαμε πολλές ακυρώσεις. Οι μαθητικές εκδρομές ακυρώθηκαν. Το πρόβλημα βρίσκεται στις προκαταβολές. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Οι ακυρώσεις έγιναν την τελευταία στιγμή, παραμονή της αναχώρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, το γραφείο του είχε εξοφλήσει τα χρηματικά ποσά στα ξενοδοχεία για τη διαμονή των εκδρομέων. Μάλιστα, εκτός από τα χρήματα στα ξενοδοχεία που χάθηκαν, αρκετοί ήταν και οι εκδρομείς που ζήτησαν πίσω τις προκαταβολές που είχαν δώσει. «Ζητούν τα λεφτά τους πίσω. Προσπαθούμε να κρατηθούμε. Περιμένουμε μήπως υπάρξει κάποια διευκρίνιση από το υπουργείο γιατί άλλη νομοθεσία υπάρχει για τα τουριστικά γραφεία και άλλη για τα ξενοδοχεία» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρξε σαφής απαγόρευση για τις εκδρομές, παρά μόνο για τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό. «Υπήρξε απαγόρευση των καρναβαλιών, αλλά οι εκδρομές είχαν κανονιστεί. Ο κάθε επαγγελματίας βγάζει ένα πρόγραμμα, πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όταν ακυρώνουν 50 άτομα, πρέπει να έχεις λεφτά για τις επιστροφές χρημάτων» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη σημείωσε ότι πριν από τις ακυρώσεις είχαν ήδη πληρωθεί τα ξενοδοχεία, η μίσθωση των λεωφορείων για τις μετακινήσεις των εκδρομέων, αλλά και τα κέντρα εστίασης.
«Τα ξενοδοχεία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να δώσουν τα δωμάτια σε άλλους. Αν ήξεραν όμως 10 ημέρες πριν. Αν το μαθαίνουν όμως μία ημέρα πριν, τότε πού να δώσουν τα δωμάτια; Ο τουρισμός είναι αλυσίδα. Και αυτοί έχουν δίκαιο, αλλά και εμείς έχουμε» επισήμανε.

Ο κ. Τσινής πρόσθεσε ότι για την εκδρομή που διοργάνωσε στην Οχρίδα, είχε 4 ακυρώσεις σε σύνολο 50 εκδρομέων, ενώ για τις εκδρομές εσωτερικού, σε περιοχές όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά τελικά ακυρώθηκαν, είχε ακυρώσεις που έφτασαν το 40%.
Ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Vis Travel Νικόλαος Βισβίκης δήλωσε πως δεν έχει ακυρώσεις. «Έπεισα τους εκδρομείς ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εμφανιστεί ως πανδημία για να ακυρώνονται τα πάντα. Αν συμβεί κάτι οι εκδρομείς μπορούν να ακυρώσουν και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Στην κρουαζιέρα που έχουν κλείσει από τον Βόλο, δεν έχει ακυρώσει κανείς» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το περασμένο τριήμερο είχε μόνο δύο ακυρώσεις που δεν σχετίζονται με φόβο για τον κορωνοϊό.

«Η πανδημία του πανικού έχει δημιουργήσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Τα σχολεία ακυρώνουν εκδρομές στο εξωτερικό, επιφυλάσσονται, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Ειδικά για την κρουαζιέρα οι άνθρωποι ενημερώθηκαν πως αν υπάρξουν ανησυχητικά φαινόμενα, νομιμοποιούνται να λάβουν πίσω όλη την προκαταβολή και να μην ταξιδέψουν» σημείωσε.
Ο κ. Βισβίκης τόνισε ότι το σοβαρό πρόβλημα ακυρώσεων εμφανίζεται στις μαθητικές εκδρομές. «Όταν εμείς δίνουμε χρήματα σε ξενοδοχεία, μετά δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω. Ζήτησα από το υπουργείο Παιδείας να μας δώσει εγκύκλιο για να μπορούν να γίνουν επιστροφές χρημάτων. Τα χρήματα είναι των παιδιών» ανέφερε.
Ο κ. Βισβίκης είχε προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ξενοδόχοι δεν επιστρέφουν τα χρήματα των κρατήσεων.

Τον Οκτώβριο τα λεφτά από την Κίνα
Μιλώντας στο Ράδιο Ακρόαμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Αλέκος Ευσταθίου επισήμανε τη μείωση των κρατήσεων για το καλοκαίρι εξαιτίας του φόβου για τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν ακυρώσεις σε αθηναϊκά ξενοδοχεία από Κινέζους τουρίστες. Μειωμένος είναι και ο ρυθμός των κρατήσεων για το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική Τουρκία όπου οι κρατήσεις παρουσίασαν μείωση 80% την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.
«Το ζητούμενο είναι να είμαστε κοντά στις αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators να μη μειώσουν τις πτήσεις τους το καλοκαίρι για τις Β. Σποράδες» σημείωσε ο κ. Ευσταθίου.

Κατέρρευσε η Flybe
Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε ότι κατέρρευσε η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe, με βρετανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως μπαίνει σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης μετά από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως για την οικονομική της κατάρρευσης ευθύνεται εν μέρει και η παγκόσμια επιδημία κορωνοϊού, που το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αερομεταφορές. Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρεία Lufthansa έχει θέσει εκτός 150 αεροπλάνα, ενώ μειωμένη είναι και η επιβατική κίνηση στην Easy Jet με την πτώση να φτάνει το 30%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το