Τοπικά

Τεράστια τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Μαγνησία – Κινδύνευσαν ζωές από πτώση βράχου στην Πορταριά

“Aπό χθες το μεσημέρι μέχρι και σήμερα το πρωί που άρχισαν να κοπάζουν τα φαινόμενα, έχει πέσει τόσο νερό σε όλη τη Μαγνησία όσο θα μπορούσε να πέσει σε ένα μήνα”. Αυτό δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας σήμερα στη ΘTV.
Συγκριτικά με την προηγούμενη κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή, η κ. Κολυνδίνη ανέφερε πως ήταν μεγαλύτερη τόσο η χρονική διάρκεια των φαινομένων όσο και η έντασή τους.
“Δεν σταματούσε να βρέχει και ήταν αδύνατο να παλέψουμε τον όγκο των νερών. Χθες στις 11 το βράδυ ανέβαινα από την Αγριά προς τη Δράκεια και ήταν σαν να διέσχιζα το πίσω μέρος του καταρράκτη της Έδεσσας. Το επαρχιακό δίκτυο είχε μεταμορφωθεί σε ποτάμι.


Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν και οι κατολισθήσεις. Από την Πορταριά μέχρι τα Χάνια σημειώθηκαν 11 κατολισθήσεις, εκ των οποίων οι τρεις ήταν πολύ μεγάλες. Η μεγάλη κατολίσθηση έγινε μετά το πρώτο ξενοδοχείο, βγαίνοντας από την Πορταριά. Έφυγε ένας μεγάλος βράχος και έκλεισε τον μισό δρόμο. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βράχος λειτουργούσε ως αντιστήριξη, οπότε όταν έφυγε, άρχισε μια δυναμική κατολίσθηση που δεν σταματούσε όλη τη νύχτα. «Εκεί παραλίγο να σκοτωθούμε. Έσκασε μπροστά μας ο βράχος», περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε η κ. Κολυνδρίνη.
Στη Δράκεια φερτές ύλες από το βουνό μεταφέρθηκαν στον δρόμο και χρειάστηκε περίπου μία ώρα για την απομάκρυνσή τους και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν επίσης στις Μηλιές, μπροστά από τον Ιππικό Όμιλο, στις Αφέτες, ενώ ο παράλληλος επαρχιακός δρόμος από τις στροφές της Γορίτσας μέχρι και τα Καλά Νερά σε άλλα σημεία έμοιαζε με λίμνη και σε άλλα με διέλευση χειμάρρου. Στη Γατζέα, από τη στροφή πριν την Εκκλησία μέχρι το τέλος του χωριού τα συνεργεία έσπασαν τα κράσπεδα από τους αγροτικούς δρόμους για να διοχετευθεί το νερό προς τη θάλασσα. Επίσης, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πτώση δέντρων. Οι αγροτικοί δρόμοι ξεχύθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο.
Χθες το βράδυ, ανάμεσα από Γατζέα και Μαλάκι έφυγαν δύο πελώριοι βράχοι και διέκοψαν την μισή κυκλοφορία.


Προβλήματα και στα Λεχώνια, στο ύψος του βρεφονηπιακού που διακόπηκε η κυκλοφορία και το ύψος του νερού ήταν πάνω από 20 εκατοστά.
Περίπου στις 8 το πρωί ξεριζώθηκε δέντρο στο Παλιόκαστρο και διέκοψε την κυκλοφορία, ενώ την ίδια ώρα σημειώθηκε νέα κατολίσθηση στις Αφέτες.
Φοβόμασταν να το διασχίσουμε».


Στην Ανάβρα το χιόνι έφθασε το ενάμιση μέτρο, περίπου το μισό μέτρο στα Χάνια, ενώ έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης στη Βρύναινα και το Κεραμίδι. “Ο δρόμος δεν έκλεισε ούτε στιγμή. Σήμερα κάνουμε διαπλάτυνση του δρόμου, ειδικά στην Ανάβρα που είχε ενάμιση μέτρο χιόνι. ‘Έχουμε τα κατάλληλα μηχανήματα για τις διαπλατύνσεις, για να μην υπάρχει μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Το ίδιο κάνουμε και στα Χάνια που οι επαγγελματίες περιμένουν κόσμο λόγω του τριημέρου», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το