Άρθρα

Τέλος τα παραμορφωτικά φαινόμενα στην Αυτοδιοίκηση

Του Παύλου Γ. Μαρκάκη,
π. βουλευτή Μαγνησίας

Σε λίγες μέρες εισάγεται και ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος νόμος για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.
Επιτέλους ξηλώνεται ακόμη μια αποτυχημένη παρέμβαση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είχε ψηφίσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ένας νόμος που πριν ψηφιστεί ήταν πρόδηλο ότι θα δημιουργήσει ακυβερνησία και παραλυσία κυρίως στους Δήμους και λιγότερο στις Περιφέρειες.
Η πραγματικότητα ήταν πιο οδυνηρή.
Σε πολλούς μικρούς, αλλά και μεγάλους Δήμους – χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλονίκη – η τελικά εκλεγμένη Δημοτική Αρχή δεν είχε τη δυνατότητα να διευθύνει τον Δήμο ούτε φυσικά να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, παρ’ ότι οι πολίτες τη δεύτερη Κυριακή της εμπιστεύτηκαν τις τύχες του Δήμου.
Ευτυχώς μεσολάβησε και η κυβερνητική αλλαγή και η χώρα απηλλάγη από την «παρέα» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πριν αναλάβουν οι νέες Δημοτικές Αρχές, η νέα κυβέρνηση έκανε μερικές διορθωτικές αλλαγές, χωρίς όμως ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Προφανώς αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνδεδεμένη με την ανύπαρκτη παρουσία της με στελέχη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπου επί πολλά χρόνια οι παρατάξεις οι προσκείμενες σε αυτόν έπαιρναν μικρά ποσοστά και λίγους συμβούλους.
Συνειδητά λοιπόν προτίμησε τη δυσλειτουργία και αδρανοποίηση ενός πυλώνα της διοίκησης της χώρας μας στη λογική: «γαία πυρί μιχθήτω».
Σήμερα στην πράξη έχουμε και άλλα παραμορφωτικά φαινόμενα που μάλιστα δεν έχουν ιδεολογική βάση.
Σε πολλούς Δήμους έχει «συνασπιστεί» το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που προφανώς λόγω του εκλογικού συστήματος έχουν «πλειοψηφία» στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλουν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα ή να εμποδίσουν τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής.
Συνήθως τα φαινόμενα αυτά προκαλούν στην ουσία βλάβη στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, καθόσον στηρίζονται σε πεισματικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις με στόχο να φανεί ότι η εκλεγμένη Δημοτική Αρχή είναι διαχειριστικά ανίκανη!

Σε ακραίες περιπτώσεις συνασπίζονται ετερόκλητες ομάδες – αφού ως γνωστόν έχουν κατεβεί χωριστά στις εκλογές – και προτείνουν και τελικά ψηφίζουν… «δικό τους» προϋπολογισμό και «δικό τους» Τεχνικό Πρόγραμμα.
Βέβαια στην πραγματικότητα παίρνουν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής την οποία έχει επεξεργασθεί με τις Δημοτικές Υπηρεσίας και κάνουν κάποιες ανούσιες σημειακές αλλαγές – φυσιολογικό, αφού δεν έχουν ούτε γραφεία ούτε υποδομές – και τάχα παρουσιάζουν «δικό τους Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα»…
Το οξύμωρο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι στο τέλος θα βρεθούν σε αδιέξοδο… αφού στο τέλος της τετραετίας θα κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή ως αποτυχημένη, ενώ θα έχει εφαρμόσει τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα που εκείνες επέβαλαν!

Έτσι ο νέος εκλογικός Νόμος που θα ψηφιστεί σύντομα, θα απαλλάξει την Αυτοδιοίκηση από τέτοια φαινόμενα, καθόσον θα εκλέγονται Δημοτικές Αρχές με πλειοψηφία συμβούλων για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αλλά θα απαλλαγούμε και από ευκαιριακούς παράγοντες που προτιμούν… «να ψοφήσει όχι μόνο η κατσίκα του γείτονα, αλλά και η δική του»!

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το