Κόσμος

Tέλος η εκεχειρία στη Λιβύη – Ξαναρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος

Mόλις μερικές ώρες κράτησε η εκεχειρία στη Λιβύη. Και οι δύο εμπόλεμες πλευρές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός, την οποία είχαν προτείνει Τουρκία και Ρωσία, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη σε εκεχειρία, έπειτα από εννέα μήνες σκληρού εμφυλίου πολέμου.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA), με επικεφαλής στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, συμφώνησαν, ωστόσο από νωρίς σήμερα Κυριακή (12/1) καταγράφηκαν πυροβολισμοί και σκληρές συγκρούσεις στις περιοχές Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, η οποία προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός θα είναι δύσκολο να επιβληθεί, λόγω του βαθέος διχασμού που υπάρχει στο κράτος της Λιβύης. «Οι δυνάμεις της GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας» υποστηρίζει εις εκ των διοικητών του LNA, ονόματι Αλ Γκαζάουι, προσθέτοντας πως περιμένει διαταγές από το επιτελείο.
Από την άλλη, η κυβερνητική παράταξη δήλωσε πως καταγράφηκαν παραβιάσεις από πολιτοφύλακες, αλλά παραμένει πιστή στην εκεχειρία. Παράλληλα, του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παρατηρεί πως και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έχουν σημειωθεί ένα-δυο μεμονωμένα περιστατικά.

Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του LNA στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης.
Επίσης προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό της ξένης ανάμειξης και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ανεστάλη εξαιτίας της προέλασης του Χάφταρ.
Ο LNA έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την GNA και αυτόν τον μήνα ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το