Τοπικά

Tέλη Ιουλίου οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον παγετό στη Μαγνησία

Στα τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή ύψους 40% στους αγρότες και παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όπως ανέφερε στα τέλη του φθινοπώρου θα ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο και τον Δεκέμβριο θα γίνει η εξόφληση των αποζημιώσεων. Τον κ. Λυκουρέντζο πλαισίωσαν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, σε περιοδεία που έγινε χθες από τον κ. Λυκουρέντζο στις πληγείσες περιοχές έγινε απολογισμός και αποτίμηση των προβλημάτων. Από την πλευρά της η κ. Μακρή επισήμανε ότι έγινε εμπεριστατωμένη αποτίμηση των προβλημάτων αγροτών και παραγωγών και πως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τα κατέγραψε και θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν. Σημείωσε ότι είναι αυξημένο το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Λυκουρέντζου και του ΕΛΓΑ γενικότερα και εξέφρασε την πεποίθηση πως σε ό,τι τον αφορά θα κάνει παρεμβάσεις και θα σώσει λύσεις με κάθε δυνατό τρόπο.
«Η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση και πρωτόγνωρη» δήλωσε ο περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα. Όπως είπε έχει ο τρόπος αποζημίωσης ως προς το ζημιογόνο αίτιο και εντάχθηκαν τα κτίσματα, τα εργαλεία, τα μηχανήματα κά. Ακόμη ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχει προσλάβει προσωπικό και οι υπηρεσίες του είναι από την πρώτη στιγμή έξω. «Οι επισκέψεις δεν είναι προσχηματικές και οι συσκέψεις οδηγούν σε πρωτοποριακές λύσεις και στη συνέχεια » δήλωσε προσθέτοντας ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τον ΕΛΓΑ που αποτυπώνεται στα έργα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι σχημάτισε ανάγλυφη γνώμη για τη πραγματικότητα μετά τις καταστροφικές ζημιές τόσο του παγετού της άνοιξης που εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. «Η διοίκηση του ΕΛΓΑ ετοίμασε προτάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία του εκτιμητικού έργου και της πληρωμής προκαταβολών μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα. Εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις προϋπολογίζονται σε όλη τη χώρα να υπερβούν τα 350 εκ. ευρώ για τις ζημιές του παγετού ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ με 155 εκ. ευρώ καλείται να ανταποκριθεί σε αποζημιώσεις άλλων ζημιών.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ζημιές, κατηγορίες οι οποίες συναντώνται και στη Μαγνησία. Η πρώτη αφορά τις ζημιές που εντάσσονται στον κανονισμό, στην οποία θα συμπεριληφθούν και καλλιέργειες που τυπικά δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Παράλληλα δεν θα κρατηθεί το 20% από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα υπολογιστούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Ακόμη η κυβέρνηση χρηματοδότησε τον ΕΛΓΑ με 3,5 εκ. ευρώ για να πληρωθεί το διοικητικό κόστος για τις προσλήψεις γεωπόνων που έφτασαν τους 317. Συνολικά έχουν καταγραφεί 224.000 αγροτεμάχια που πρέπει να αξιολογηθούν, εκ των οποίων τα 110.000 βρίσκονται στην Ημαθία και στην Πέλλα και το υπόλοιπο ποσοστό στη Θεσσαλία, λίγα στην Πελοπόννησο και στην δυτική Μακεδονία.

Η δεύτερη κατηγορία ζημιών (που αφορούν ελιές και άλλες καλλιέργειες) δεν εντάσσεται στον κανονισμό και σε αυτή την περίπτωση θα αποφευχθούν οι διαδικασίες του χρηματοδοτικού προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων καθώς είναι χρονοβόρες. Θα μεταφερθεί ως θέμα στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για να εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Έκανε λόγο μάλιστα για απλοποίηση με τον νόμο της κυβέρνησης σχετικά με την κρατική αρωγή.
Η τρίτη κατηγορία ζημιών δεν εντάσσεται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Θα συνταχθούν οι πρώτες εκτιμήσεις προκειμένου εντός Ιουλίου θα υπάρξουν συμπεράσματα.

«Η συνεργασία των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα» τόνισε.
Ο κ. Λυκουρέντος δεν έδωσε απαντήσεις για το ποσό που αναλογεί για αποζημιώσεις σε κάθε περιφέρεια καθώς όπως είπε θα χρειαστεί να παρέλθει και ο Ιούλιος ώστε να έχει προχωρήσει το εκτιμητικό έργο. «Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία όχι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προϊσταμένων αλλά με τα αποτελέσματα των πορισμάτων που μας δείχνουν πραγματικά μεγέθη» είπε και σημείωσε ότι σημαντικές οι ζημιές που καταγράφονται στην Μαγνησία αλλά δεν είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση και ένταση σε σχέση με ό,τι καταγράφεται στην χώρα.

Αναφερόμενος στη χαλαζοπροστασία, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας επί χρόνια δεν έχει συμπεριλάβει τη Μαγνησία. «Ανέλαβα 25 Νοεμβρίου και βρήκα τη σημερινή σύμβαση που εκτελείται με την ανάδοχο εταιρεία να έχει εγκριθεί και να έχει συγκεκριμένες περιοχές που θα καλύπτονται. Εχει διάρκεια τέσσερα χρόνια. Μου προξενεί εντύπωση ότι διάφοροι παράγοντες που ρωτούν γιατί δεν καλύπτεται η Ζαγορά και το Πήλιο, δεν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους πριν λίγα χρόνια όταν συζητείτο αυτή η σύμβαση και ο σχεδιασμός» δήλωσε. Όπως είπε δεν μπορεί να μεταβάλει μία σύμβαση που βρήκε, είναι εν εξελίξει και εκτελείται και πρόσθεσε ότι η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ στην πρόταση της θα συμπεριλάβει και τις περιοχές του Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το