Τοπικά

Τέλη Αυγούστου στη Βουλή η αναβάθμιση των F-16 Block50 που θα γίνει στην 111 Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου 

Για το τέλος Αυγούστου-αρχή Σεπτεμβρίου μετατέθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της λήψης απόφασης για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block50 της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβάθμιση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σχετικώς με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών αεροσκαφών «F-16 Block50» στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, «κατά τη συνεδρίαση και κατόπιν ενδελεχούς ενημερώσεως από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν τα ακόλουθα: Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των ελικοπτέρων ΟΗ-58D «Kiowa Warrior». Ενεργοποίηση του προγράμματος αναχρηματοδότησης των LOA για την υποστήριξη εναέριων μέσων του Ελληνικού Στρατού. Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως των ελικοπτέρων CH-47D «Chinook».

Ενεργοποίηση προγράμματος για τη σύναψη συμφωνίας για την εργοστασιακή συντήρηση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. Κατακύρωση απόφασης προγράμματος για τον έλεγχο και τη συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων RAM». Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα ΟΗ-58D «Kiowa Warrior» βρίσκονται ήδη στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Συνολικά 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 παραμένουν στη γραμμή αναμονής, ενώ ιπτάμενοι και μηχανικοί περιμένουν να αναλάβουν εργασία.

Το σημαντικό αυτό σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας, που έρχεται να «κουμπώσει» με την αναβάθμιση των 84 F-16 στο επίπεδο VIPER, είναι πανέτοιμο κι έχει περάσει απ’ όλα τα στρατιωτικά συμβούλια. Η κατασκευάστρια εταιρεία «Lockheed Martin» έχει εδώ και καιρό στείλει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας όλες τις λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των «Block 50», όπως και το τι προτίθεται η ίδια ν’ αναλάβει γι’ αυτό το πρόγραμμα στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου. Άλλωστε οι αποφάσεις για τη μετατροπή των 38 μαχητικών έχουν ληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν πέρασαν οι προτάσεις από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, το ΣΑΓΕ, το ΣΑΜ. Αλλά από τότε έως σήμερα ο συγκεκριμένος φάκελος καθυστερεί στη Βουλή… Το σχέδιο αναβάθμισης των F-16 Block 50 είναι ένα εγχείρημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία, μιας και τα «F-16 Block 50» από τις 341 Μοίρα «Βέλος» και 347 Μοίρα «Περσέας» θ’ αναβαθμιστούν στη δική τους βάση, στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Ν. Αγχιάλου από τα χέρια των έμπειρων μηχανικών που τα υπηρετούν και τα διατηρούν σε μεγάλες διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με το σχέδιο για τη μετατροπή των «50αριών» στο επίπεδο ++Advanced, απαιτούνται 75 τεχνικοί, οι οποίοι θ’ αναλάβουν το σχέδιο αναβάθμισης αυτών των αεροσκαφών.

Όπως υπολογίζεται, αν αποσταλεί έως το τέλος του έτους η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή το πολύ μέσα στο πρώτο 3μηνο του νέου έτους, τότε θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν και τα έργα στο υπόστεγο, που θα υποστηρίξει αυτή τη νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται από πηγές τόσο του αεροπορικού Επιτελείου, όσο κι από την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, από τη στιγμή που θα εμπλακεί μόνο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, με την τεράστια τεχνογνωσία που έχει, θα χρειαστεί και λιγότερος χρόνος για την απόδοση των αναβαθμισμένων μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά προσέγγιση το ποσό που θ’ απαιτηθεί για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 φτάνει περίπου τα 500 εκ. ευρώ, ενώ μέσα στον ίδιο φάκελο η Πολεμική Αεροπορία έχει προσθέσει – με επιπλέον κόστος – τόσο τα ατρακτίδια σκόπευσης SNIPER, αλλά και την πιστοποίηση μεγάλης γκάμας των όπλων, που μπορούν να φέρουν τα F-16.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι περίπου τα 150 εκ. ευρώ εξοικονομούνται μόνο από τα απάρτια που αφαιρούνται από τα υπό αναβάθμιση, στο επίπεδο VIPER, αεροσκάφη. Στη μελέτη που έχει παρουσιάσει, η Πολεμική Αεροπορία περίπου έναν χρόνο τώρα έχει αναλύσει ότι και με την αναβάθμιση των F-16 Block 50 ο αεροπορικός στόλος θωρακίζεται και εκσυγχρονίζεται ακόμη περισσότερο για τουλάχιστον ακόμη μια 15ετία-20ετία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν προωθηθεί το σχέδιο αυτό, πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας, η χώρα θα κληθεί να δαπανήσει υπερδιπλάσιο ποσό, για να αντικαταστήσει ένα προς ένα τα 38 αυτά μαχητικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το