Τοπικά

Τελευταίοι στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων – Εκδήλωση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-ομιλία με θέμα «Από τη δωρεά οργάνων στη μεταμόσχευση» πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Η γνώση για τον εγκεφαλικό θάνατο είναι το κυριότερο για να μπορέσει η οικογένεια να δωρίσει τα όργανα του ανθρώπου της που έχει χαθεί όπως τονίστηκε, ενώ οι μεταμοσχεύσεις στη Θεσσαλία είναι σε ένα υποφερτό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εκ των εισηγητών, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, σημείωσε πως ακόμη και στην ιατρική κοινότητα το τι σημαίνει ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι ακόμα κατανοητό. «Ίσως από εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα και είμαστε και τελευταίοι στη μεταμόσχευση οργάνων. Δεν έχουμε κατανοήσει ότι ο εγκεφαλικός θάνατος κατ’ ουσία είναι ο πραγματικός θάνατος του ατόμου. Όταν σταματάει η καρδιά, μετά από λίγη ώρα δεν αιματώνεται ο εγκέφαλος και τότε πεθαίνουμε».

Πολύς κόσμος ζει λόγω της ανάπτυξης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. «Με μηχανικά μέσα κρατάμε τις αντλίες του οργανισμού που είναι τα νεφρά, η καρδιά, τα πνευμόνια. Κάποια στιγμή μπορεί ο εγκέφαλος να μην αιματώνεται και να πεθαίνει. Τότε είναι το κρίσιμο σημείο που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να έχουμε τον πραγματικό αλτρουισμό, ώστε αυτά τα όργανα να μην καταστραφούν και να πάνε σε κάποιον συνάνθρωπό μας που θα τον βοηθήσουν να έχει μια καλή ζωή» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό, η γνώση για τον εγκεφαλικό θάνατο είναι το κυριότερο για να μπορέσει η οικογένεια να δωρίσει τα όργανα του ανθρώπου της, όπως και να μην υπάρχουν εμπόδια, από την κοινότητα, την εκκλησία κ.λπ. «Στα σχολεία πρέπει να γίνεται ενημέρωση για τον εγκεφαλικό θάνατο, αλλά και ποιος πραγματικά είναι ο αλτρουισμός» ανέφερε.

Όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας, ο κ. Ζακυνθινός επισήμανε πως είναι σε ένα υποφερτό επίπεδο, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, που είναι δραματικό, αλλά σε καμία περίπτωση σε ικανοποιητικό.

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας δεν υπάρχουν πολλοί εγκεφαλικοί θάνατοι κάθε χρόνο. Μιλάμε για 3-4 και 1-2 γίνονται δότες» κατέληξε.Εισηγητές επίσης στην εκδήλωση ήταν ο κ. Πάρις Ζυγούλης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος (MD, Phd), επιμελητής Α’ ΚΕΘ Π.Γ.Ν. Λάρισας, τοπικός συντονιστής Μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Λάρισας, και η κ. Σουλτάνα Στραβέλα, νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc, τοπική συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Την ομιλία διοργάνωσαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το