Οικονομία

Τελεσίγραφο λίγων ωρών από την τρόικα – Εξετάζεται αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ

troika

Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και υπό την ασφυκτική πίεση τελεσίγραφου λίγων ωρών, διεξάγει η κυβέρνηση. Το κλίμα είναι βαρύ, όπως φάνηκε από την απουσία δηλώσεων μετά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό, ακόμη και στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ίσως να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη σύγκλιση.
Οπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το Mega, οι πληροφορίες από το στρατόπεδο της τρόικας αναφέρουν ότι οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης μπορεί να ξεκλειδώσουν την επιστροφή της αποστολής, εφόσον είναι κοντά σε αυτά που έχουν ζητήσει, προκειμένου να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Οι προτάσεις αυτές πρέπει να σταλούν άμεσα, το αργότερο έως το μεσημέρι του Σαβάτου, ώστε να καταστεί εφικτό να επιστρέψουν τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας την Δευτέρα στην Αθήνα.
Η τρόικα απαιτεί να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ επιμένουν να τροποποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά να είναι και μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν τα έσοδα από τη ρύθμιση, καθώς σήμερα έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης, ενώ παράλληλα αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις των πολιτών για ένταξη στη ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η τρόικα απαιτεί κόψιμο όλων των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών, αύξηση από 15 χρόνια σε 20 ή 21 χρόνια για χορήγηση κατώτατης σύνταξης, αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης που θα σημάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%, “πάγωμα” όλων των συντάξεων μέχρι 31-12-2017 και πιο αυστηρά κριτήρια στην χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το