Οικονομία

Telegraph: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ

telegraph

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακόμη μια κρίσιμη προσπάθεια – ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συνατηθεί  με την Κριστίν Λαγκάρντ -, καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η χώρα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

«Μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η Αθήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη 9 Απριλίου» σημειώνει η Telegraph και συνεχίζει παραθέτοντας δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου, ο οποίος σημειώνει «Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής.

Πάντως, όπως σημειώνει η Telegraph, το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής δε θα πυροδοτήσει άμεσα μια χρεοκοπία, καθώς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα παρασχεθεί στην Ελλάδα μια περίοδος χάριτος 30 ημερών. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Εάν παρέλθει αυτή η περίοδος, θα μπορούσε να κηρυχθεί μια τεχνική χρεοκοπία μετά από έναν μήνα «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνει η Telegraph.

Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Ραούλ Ρουπαρέλ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

«Με ένα τέτοιο σενάριο θα υπήρχε κίνδυνος ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του ή ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Εάν ο EFSF προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια σειρά από ρήτρες πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτώνκαι την ΕΚΤ. Αυτές οι ρήτρες αναφέρουν ότι μία αθέτηση πληρωμής προς έναν φορέα-πιστωτή ισχύει για όλους.

Η πολιτική ζημιά και οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σημαντική. Το δημόσιο αίσθημα στις χώρες-δανείστριες πιθανότατα θα στραφεί εναντίων των Ελλήνων, ενώ η θέση της ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σύντομα.

πηγή www.thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το