Οικονομία

Telegraph: H Goldman Sachs ισχυρίζεται ότι η ζημιά έχει γίνει ήδη στην Ελλάδα

sachs708

Ήταν ένα μακρύ Σαββατοκύριακο με μαραθώνιες συζητήσεις που έδωσε τη θέση του σε ένα διήμερο όπου κατέληξε στο ότι δεν κατέληξε πουθενά. Οι συνομιλίες ανάμεσα στους Έλληνες αξιωματούχους και το Brussels Group ολοκληρώθηκαν, αλλά δεν τερματίστηκαν, την Τρίτη δίχως να φέρουν αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει η Τelegraph, οι Έλληνες επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες δίχως να κουβαλούν κάποια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τους δανειστές και θα επέτρεπε στην Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και μπορεί ο Ντίναλντ Τουσκ και άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες να είναι γενικά αισιόδοξοι, ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, το γεγονός ότι του καθολικού Πάσχα ακολουθεί το ορθόδοξο, ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά τις διαβουλεύσεις. Έτσι, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει εξέλιξη περί το τέλος του Απριλίου.

Το αδιέξοδο

Κι αν όλα αυτά είναι γνωστά και πολιτικώς σταθμισμένα, στο οικονομικό επίπεδο τα πράγματα μάλλον είναι πιο άσχημα, αν κρίνει κανείς από την αποκάλυψη στην οποία προχωράει η Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα έχει στην κατοχή της το γράμμα που έστειλε στρατηγικός επενδυτής της Goldman Sachs προς πελάτες του, στο οποίο κάνει λόγο για σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία η οποία επιτείνεται από την διακοπή των συνομιλιών. Η φυγή κεφαλαίων (12,5 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίων τρεις μήνες) έχει οδηγήσει σε ακόμη πιο «σφιχτές οικονομικές συνθήκες» και σηματοδοτούν «ένα σοβαρό σοκ για την οικονομία».

Υπεραισιοδοξία

Σκεπτικισμός υπάρχει στους αναλυτές και για τη φιλοδοξία της Ελλάδας να παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1.2% στο τέλος του 2015. Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ της Daiwa Capital Markets κάνει λόγο για πολύ «γενναιόδωρη πρόθεση» και για υπολογισμό που μπορεί να μην εκπληρωθεί – ειδικά αν οι πιστωτές απορρίψουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Επί του παρόντος, πάντως, αναφέρει το άρθρο: «Συνεχίζουν να απαιτούν από την αριστερή κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων για να μειώσει το λογαριασμό των δαπανών».

Η ΕΚΤ

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι φανερό πως διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό αδιέξοδο. Ειδικά αν συνεχίσει την «στάγδην σίτισή τους μέσω του ELA». Όπως και κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το