Ελλάδα

Τelegraph: Γιατί οι άνεργοι στην Ελλάδα δεν έχουν ελπίδα

OAED

Αν είσαι χωρίς δουλειά στην Ελλάδα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην βρεις ποτέ ξανά εργασία, τονίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενο στοιχεία ερευνητών του London School of Economics.

Επικαλούμενη τα στοιχεία της Eurostat, το δημοσίευμα αναφέρει πως το 73,5% των ανθρώπων που δηλώθηκαν ως άνεργοι το 2014, ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 67,1% το 2013.

Το κώδωνα για τους μακροχρόνια ανέργους χτυπούν οι ερευνητές του London School of Economics καθώς, η μακροχρόνια ανεργία: «Αρχικά τείνει να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στη ζωή των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Το ανθρώπινο κεφάλαιο των εργαζόμενων (είτε πραγματικό ή αντιληπτό από τους εργοδότες) ενδέχεται να επιδεινωθεί κατά την περίοδο της ανεργίας, καθώς ο χρόνος που αφιερώνεται στην αναζήτηση εργασίας συνήθως μειώνεται. Αμφότεροι οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες εξόδου από την ανεργία μειώνονται, όσο περισσότερο αυτή συνεχίζεται. Γενικότερα, η μακροχρόνια ανεργία επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της φτώχειας για τα νοικοκυριά.

Με την πάροδο του χρόνου, κάποια από αυτά τα άτομα ενδέχεται να αποκλειστούν εντελώς από το εργατικό δυναμικό, συνεχίζεται.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος μιλώντας πέρυσι στο Νταβός, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της μακροχρόνια ανεργίας:

«Όταν οι άνθρωποι παραμένουν άνεργοι για πολύ καιρό χάνουν τις ικανότητές τους, γεγονός που αποκαλείται υστέρηση».

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, επτά από τις δέκα περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στην Ελλάδα με την Δυτική Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία να βρίσκονται στην κορυφή. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνει η Σουηδία.

Πηγή: Telegraph

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το