Τοπικά

Το τελευταίο αντίο στον μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθη παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, πολλών αρχιερέων από ολόκληρη την Ελλάδα, μοναχών και κληρικών που κατέκλυσαν τον μητροπολιτικό ναό.

Για τη ζωή και το έργο του μακαριστού Σεραφείμ μίλησαν ο γενικός γραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Κλήμης, ο αρχιμανδρίτης Νύφων Καψάλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης.

Ακολούθησε περιφορά του σκηνώματος του δεσπότη από τον ιερό ναό μέχρι και την πλατεία Δημαρχείου, συνοδεύοντας αυτό στρατιωτικό άγημα, η φιλαρμονική του δήμου, κληρικοί και λαός.

Τέλος, η σορός του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ μεταφέρθηκε στην ιερά μονή Αγίων Θεοδώρων, όπου και ετάφη.

Ο μακαριστός έφυγε σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη το πλούσιο έργο του, που αναγνωρίζεται από τους πάντες και χρειάζονται πολλές σελίδες για να καταγραφεί.

Ο μητροπολίτης Σεραφείμ (κατά κόσμο Βύρων) γεννήθηκε στο Φανάρι του νομού Καρδίτσας το 1932. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1965 και πρεσβύτερος το 1966.

Στις 31 Μαΐου 1970, εξελέγη μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και χειροτονήθηκε σε επίσκοπο. Στις 13 Ιουλίου 1974 κηρύχθηκε έκπτωτος του Μητροπολιτικού Θρόνου της ιεράς μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, χωρίς να δικαστεί.

Αμέσως μετά την έκπτωσή του ανακηρύχθηκε σε τιτουλάριο μητροπολίτη, με την τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ωρεού.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1991, εξελέγη μητροπολίτης της προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, η οποία μονιμοποιήθηκε με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 9 Οκτωβρίου 2015, κατόπιν δικών του προσπαθειών.

Πηγή: iefimerida

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το