Πολιτισμός

Τεκμήρια και έργα εκτίθενται για πρώτη φορά στον Βόλο

Συνεχίζονται οι εκθέσεις που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του εορτασμού της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια. 1821-2021», η μία στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο με τίτλο «Η ματιά των άλλων» και η άλλη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου με τίτλο «1821 – 2021: Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο».

Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο το θέμα της έκθεσης είναι «Η ματιά των άλλων» – Ξένοι περιηγητές, φιλέλληνες και Έλληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές, μορφές και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ώς και τα τέλη του 19ου αιώνα.
Διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με σπάνια έργα από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό.
Επιλεγμένα έργα, χαρακτικά, σχέδια, υδατογραφίες, ελαιογραφίες και ανατυπώσεις, αποτελούν την αφορμή για την παρουσίαση του φιλελληνισμού στην Ευρώπη, ενός ρεύματος που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Εξέχουσα θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το περίφημο λεύκωμα, σε αναπαραγωγή, των τριάντα εννέα λιθογραφιών του Γερμανού καλλιτέχνη Peter von Hess με σκηνές από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα της έκθεσης συγκροτείται από γκραβούρες, σχέδια και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με μορφές που συνδέονται τόσο με τον απελευθερωτικό αγώνα της Μαγνησίας, όσο και με τη γέννηση της νέας πόλης του Βόλου, καθώς και πορτρέτα Μαγνησιωτών της διασποράς, σε σπάνια έργα των Αρχίππου-Ιβάνοβιτς Κουίντζι και Αριστείδη Βαρούχα.

Η έκθεση λειτουργεί ώς τις 15 Ιανουαρίου 2022 καθημερινά από τις 10.00-13.00 και Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή από τις 19.00-21.00, εκτός Σαββατοκύριακου.
Στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) παρουσιάζεται η μεγάλη περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο» με τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και των μουσείων του, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Με τίτλο «Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο» η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει τεκμήρια κυρίως από την επανάσταση του Πηλίου το 1878, όπως το λάβαρο της επανάστασης, όπλα και πορτραίτα συμμετεχόντων σε αυτή. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται έργα τέχνης που άντλησαν έμπνευση ή δημιουργήθηκαν σε ανάμνηση της επανάστασης, όπως πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστόπουλου, προτομές αγωνιστών, πορσελάνες και λιθογραφίες με αναπαραστάσεις των συντελεστών της. Βασικό έργο αυτής της ενότητας είναι ο πίνακας του Ιωάννη Πούλακα «Η ναυμαχία του Βόλου». Στην 3η ενότητα παρουσιάζεται υλικό (αφίσες, σημαίες, στολές, φωτογραφίες σχολικών εκδηλώσεων και παρελάσεων) με διαχρονικές αναφορές στην επανάσταση και στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021 με ωράριο λειτουργίας Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστό, ενώ έχουν προγραμματισθεί από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών οργανωμένες περιηγήσεις στην έκθεση, κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 7.00. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2421029878 (αριθμός επισκεπτών σε κάθε περιήγηση έως 10 άτομα).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το