Τοπικά

Τεφτέρια και στα οδοντιατρεία του Βόλου- Το 30% υπολειτουργεί, καθώς οι ασθενείς μεταθέτουν την εξόφληση εργασιών

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχουν έρθει πολλά οδοντιατρεία στη Μαγνησία εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί στην κοινωνία και η οποία αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα τεφτέρια έχουν επιστρέψει με τους ασθενείς να υποβάλλονται σε διάφορες οδοντιατρικές πράξεις, αλλά να μεταθέτουν για αργότερα την εξόφλησή τους πληρώνοντας αρχικά ένα μικρό ποσό όπως 20-30 ευρώ, και εξοφλώντας μετά από εβδομάδες το υπόλοιπο ποσό.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ Αικατερίνη Κλάρα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στη λειτουργία των οδοντιατρείων αλλά και στις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν πλέον και οι οποίες έχουν επιδεινώσει τη θέση των οδοντιάτρων.
Η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες τους αναγκάζει να αναβάλλουν την φροντίδα της στοματικής τους υγιεινής, εξέλιξη που επιφέρει μείωση κίνησης και απώλεια εσόδων για τα οδοντιατρεία.
Παράλληλα, όσοι αποφασίζουν να προσέλθουν στα οδοντιατρεία, προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους οδοντίατρους για να καταβάλλουν εν μέρει την πληρωμή και το υπόλοιπο ποσό να γραφεί στο τεφτέρι.
Μάλιστα επισήμανε πως ένα 30% των οδοντιατρείων υπολειτουργεί λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και κάνουν αγώνα επιβίωσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε νέοι οδοντίατροι επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπου θα έχουν σίγουρη εργασία. Εξάλλου και η λειτουργία ενός οδοντιατρείου απαιτεί την ύπαρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου που ο οδοντίατρος ελπίζει κάποια στιγμή να αποσβέσει για να έχει και τα καθαρά έσοδα. Αλλά και η χρηματοδοτική στήριξη για τη κάλυψη μέρους του κεφαλαίου από το νέο ΕΣΠΑ, είναι πολύ περιορισμένη, και μόνο ένα 20% των αιτήσεων χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες.
Πάντως όπως συμβαίνει ήδη στα φαρμακεία, έτσι και στα οδοντιατρεία τα τεφτέρια έχουν βγει στα γραφεία των οδοντιάτρων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Μάλιστα εξυπηρετήσεις γίνονται και στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως άπορους, φτωχούς, ανασφάλιστους, οι οποίοι συνήθως προστρέχουν στο Νοσοκομείο Βόλου για να βοηθηθούν, αλλά κάποιες φορές τα μηχανήματα δεν λειτουργούν λόγω βλαβών και συντηρήσεων και έτσι ωθούνται στα ιδιωτικά οδοντιατρεία.
Στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα οδοντιατρεία εξαιτίας της μείωσης της προσέλευσης των ασθενών αλλά και της αναγκαστικής μείωσης των τιμών στις εξετάσεις, ήρθαν να προστεθούν και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλλονται κάθε μήνα.
Το αποτέλεσμα είναι πολλοί οδοντίατροι να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στη ρύθμιση των δώδεκα δόσεων.
Σε όλα τα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι οδοντίατροι έχουν το κόστος της συστηματικής χρήσης των αναλώσιμων υλικών που χρειάζονται αποστειρώσεις και προμήθεια νέων ακριβών υλικών.
Οι οδοντίατροι προσέρχονται στις κάλπες στις 19 Μαρτίου για να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο. Μέχρι τις 3 Μαρτίου είναι η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του συλλόγου.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το