Τοπικά

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δεν επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου

O καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κάπας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βόλο τόνισε ότι δεν ευθύνεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι πυλώνες της ΔΕΗ, οι συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, για επιδράσεις στον άνθρωπο. Ο καθηγητής μίλησε σε ημερίδα με «Επίδραση των ακτινοβολιών στον άνθρωπο και τα ανθρώπινα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου Βόλου.
Ο κ. Κάππας δήλωσε ότι η επιστημονική ομάδα του κλήθηκε και προχώρησε σε μετρήσεις σε επτά σημεία στο Βόλο όπου υπήρχαν καταγγελίες για ύπαρξη κρυμμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από αίτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχή, διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα όρια ήταν από 200 έως 10.000 φορές χαμηλότερα από όσα ορίζει η νομοθεσία.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους κ.κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλο και Χαράλαμπο Σταχτέα, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως ο κ. Κάπας
έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργείο Παιδείας να επισκέπτεται σχολεία και να μιλά για το θέμα. Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται και μηχάνημα μέτρησης της ακτινοβολίας που προμηθεύτηκε πρόσφατα το εργαστήριο ιατρικής φυσικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μπορεί να κάνει επιτόπιες μετρήσεις της ακτινοβολίας και να δίνει αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Το πρόβλημα με τα κινητά είναι κοινωνικό και όχι επιστημονικό” επισήμανε ο καθηγητής και δήλωσε πως
η ακτινοβολία που εκπέμπει μία κεραία αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος ή ραδιοφώνου είναι μεγαλύτερη από μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Δήλωσε ότι το 80% της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προέρχεται από μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε επικοινωνιακά συστήματα του στρατού, του ναυτικού, της μετεωρολογίας, του διαστήματος κλπ και 20% όλα τα υπόλοιπα. “Η ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός ατόμου μόνο και μόνο επειδή κοιμάται, εργάζεται, περπατά, τρώει και πίνει, έχει μέση τιμή παγκοσμίως 3,5 mSv(μονάδα μέτρησης της απορροφώμενης ακτινοβολίας, ή κατά προσέγγιση 0,01 mSv ημερησίως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το