Πολιτισμός

Τέχνη κάνουν και οι ανάπηροι ηθοποιοί

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου, ιδρυτής του Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία (ΘΕ.Α.Μ.Α.), της μοναδικής επαγγελματικής θεατρικής ομάδας που μπορούν να συμμετάσχουν ανάπηροι καλλιτέχνες, μίλησε για την επικείμενη έλευση του θιάσου στη Μαγνησία, με αφορμή την παράσταση «Αντιγόνη» στο 3ο Φεστιβάλ Βόλου.

Η αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί από το ΘΕ.Α.Μ.Α. τη μεθεπόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου. Ο Βόλος θα αποτελέσει τον δεύτερο σταθμό της θερινής περιοδείας του Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία, που θα κάνει πρεμιέρα δύο ημέρες νωρίτερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη. Ο Κορίνθιος καλλιτέχνης έδωσε το στίγμα του για την παράσταση που σκηνοθετεί από κοινού με την Ελιάνα Περηφάνου. «Σ’ ένα τόσο κλασικό έργο του Σοφοκλή, δώσαμε μία προσέγγιση ανθρωποκεντρική», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κάθε ήρωας προσεγγίζει την εξουσία, όπως αυτός επιθυμεί, βάζει τα όριά του μέσα από το δικό του εγώ. Είτε μιλάμε για την Αντιγόνη, είτε τον Κρέοντα και την Ευρυδίκη, ακόμη και για τον Χορό, που παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη τραγωδία, όλοι αντιμετωπίζουν αυτό που συμβαίνει στην πόλη της Θήβας μέσα από το προσωπικό τους πρίσμα».
Ο ιδρυτής του ΘΕ.Α.Μ.Α. αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η συνεργασία του με τον Νίκο Φυτά, ο οποίος «τρέχει» το Φεστιβάλ Βόλου για 3η συνεχόμενη χρονιά: «Για να είμαι ειλικρινής, συναντηθήκαμε τυχαία στην Αθήνα. Είχε παρακολουθήσει ήδη το έργο και είχε ψάξει την ομάδα. Μου πρότεινε να συμμετάσχουμε στο 3ο Φεστιβάλ Βόλου και είπα αμέσως το «ναι» σ’ ένα τόσο ιδιαίτερο project. Βέβαια η μετακίνηση και μόνο εκτός Αθηνών του θιάσου, που αποτελείται από 34 άτομα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα περισσότερο μέλη μας έχουν συνοδούς. Οι ανάπηροι δεν μπορούν π.χ. να έρθουν το πρωί στον Βόλο και το βράδυ να παίξουν. Σωματικά θα προδοθούν. Πρέπει να έρθουν από την προηγούμενη».

Η προσβασιμότητα της παράστασης που θα παρουσιαστεί στο «Ergon Showground» στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, είναι καθολική. Πώς ερμηνεύεται αυτό; Ο Βασίλης Οικονόμου εξήγησε τι σημαίνει η ορολογία: «Θα έχουμε διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, η οποία μαζί με την ελληνική γραφή Braile τον Σεπτέμβριο του 2017 κατοχυρώθηκαν συνταγματικά από τη Βουλή. Θα έχουμε ακουστική περιγραφή για τυφλά άτομα ή με προβλήματα όρασης από τον Θανάση Παπαντωνόπουλο και την κόρη του Νεφέλη. Θα υπάρχουν επίσης υπέρτιτλοι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, για κωφούς και βαρήκοους που δεν γνωρίζουν καν ελληνικά, π.χ. τουρίστες, προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και QR Code. Ο φορέας που επιμελείται και πιστοποιεί την καθολική προσβασιμότητα των παραστάσεών μας είναι η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών».
Όσο για το εάν η πρόσβαση στην Τέχνη είναι ισότιμη; Ο Βασίλης Οικονόμου υπογράμμισε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για όλους τους ηθοποιούς, είτε έχουν αναπηρία, είτε όχι, δεν γίνεται έκπτωση στη σκηνοθετική και την υποκριτική προσέγγιση. Για παράδειγμα στην «Αντιγόνη» άπαντες ενσωματώνουν ισότιμα τους ρόλους του έργου. Η διαφορετικότητα μας, άλλωστε, δεν έγκειται στη φυσιολογία μας, Τέχνη κάνουμε κι εμείς, ενώ τίποτα δεν μας εμποδίζει να είμαστε όλοι στο ΘΕ.Α.Μ.Α. μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το