Πολιτισμός

Ταξίδι στον Ουρανό από το CineDoc Βόλου

της Ελένης Χρυσοπούλου*

Είμαι της πεποίθησης ότι όλες οι ταινίες πρέπει να βλέπονται στον κινηματογράφο, κυρίως λόγω της εμβύθισης και της συγκέντρωσης που απαιτεί η μεγάλη οθόνη, αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Υπάρχει τεράστια αρθρογραφία σχετικά με αυτό το θέμα, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση των home-cinemas, αλλά και των συνδρομητικών πλατφορμών, που προσφέρουν ταινίες με υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου στην άνεση του σπιτιού μας.
Η ταινία «Ουρανός» της Alison McAlpine είναι μια από αυτές τις ταινίες που πρέπει να βιωθούν στον κινηματογράφο, χάρη στα συγκλονιστικά πλάνα που παρουσιάζει και μας μεταφέρει σε ένα θέμα που δύσκολα μπορούμε να προσεγγίσουμε – το ουράνιο στερέωμα. Η σκηνοθέτιδα και ο κινηματογραφιστής Benjamin Eschazarretta (της βραβευμένης με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Μια Φανταστική Γυναίκα») κατασκηνώνουν στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και παρακολουθούν με θαυμασμό και περιέργεια τη ζωή πάνω και κάτω στη γη.

Στην Ατακάμα, την πιο ξηρή έρημο στον πλανήτη, υπάρχουν τα περισσότερα παρατηρητήρια και τηλεσκόπια, καθώς η απουσία ρύπανσης και τεχνητού φωτός καθιστούν την τοποθεσία ασυνήθιστα καθαρή για αστροπαρατήρηση. Το ντοκιμαντέρ όμως δεν αφορά μόνο τον ουρανό και την επιστήμη του, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν στην Ατακάμα. Η φωνή της σκηνοθέτιδας συνδέει τις εικόνες, ενώ κάποιοι χαρακτήρες (επιστήμονες, κυνηγοί UFO, ντόπιοι κάτοικοι) στηρίζουν το αφηγηματικό τόξο και μιλούν για επιστήμη, ιστορία, μύθους και πολιτιστική κληρονομιά, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό την ανθρώπινη ύπαρξη με το παρελθόν και το μέλλον.
Μια ταινία-ποίημα για την επιστήμη της αστρονομίας και την ομορφιά του ουρανού που πρέπει όλοι να παρακολουθήσουν και να μυηθούν. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά 8 ετών και πάνω λόγω των υποτίτλων, αλλά οπτικά μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για την ταινία και την αστρονομία με τον κ. Λουκά Ζαχείλα, αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικής Φυσικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (έδρα Βόλου). Σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και με την υποστήριξη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Το ντοκιμαντέρ «Ουρανός» θα προβληθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Εισιτήρια αριθμημένων θέσεων για την προβολή είναι διαθέσιμα στο κατάστημα ψηφιακών εκτυπώσεων «Έντεκα» (Εμπορικό Κέντρο Nakos Center, επί του στενού της οδού Αλοννήσου), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook – CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos.

*υπεύθυνης διοργάνωσης CineDoc Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το