Πολιτισμός

Ταξίδι στην… ομίχλη για την κόρη του Ποσειδώνιου από τη Χαλκίδα

stili

Μια επιτύμβια στήλη, ενεπίγραφη και με ανάγλυφο, που πρόκειται να πωληθεί στο Λονδίνο στις 15 Απριλίου, μέσω δημοπρασίας του οίκου «Κρίστις», ενδεχομένως μπορεί να διεκδικηθεί από τη χώρα μας και να κερδηθεί.

Πρόκειται για μια στήλη από μάρμαρο, ύψους 78 εκατοστών, που κατασκευάστηκε περίπου το 350-325 π.Χ. Εχει αετωματική στέψη με ακρωτήρια και παρουσιάζει τρεις φιγούρες. Η μία είναι μια γυναίκα που κάθεται σε σκαμνί με μαξιλάρι ενώ τα πόδια της ξεκουράζονται σε υποπόδιο, η οποία φορά χιτώνα και ιμάτιο και έχει μαζεμένα μαλλιά. Το δεξιό της χέρι εκτείνεται προς μια νεαρή κοπέλα, η οποία στέκεται μπροστά της και φορά επίσης χιτώνα και ιμάτιο και έχει επίσης μαζεμένη κόμη. Το δεξί χέρι της νεαρής ακουμπά μια καθιστή φιγούρα, ανάμεσα στα γόνατά της, ένα νεαρό κορίτσι με κοντά μαλλιά που φορά χιτώνα και έχει και τα δύο χέρια σε έκταση. Η επιγραφή αναφέρει πως είναι η Δοριάς, κόρη του Ποσειδώνιου.

Η στήλη είχε εντοπισθεί και περιγραφεί από τον Εντουαρντ Σάουμπερτ, που ήταν αρχιτέκτονας και διευθυντής δημοσίων έργων στην αυλή του βασιλιά Οθωνα και έγραφε ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Το 1844 επισκέφθηκε την Εύβοια και έκανε λεπτομερείς καταγραφές κινητών αρχαίων που είδε. Ο Αλέξανδρος-Ρίζος Ραγκαβής μερικά χρόνια αργότερα, ακολουθώντας τις καταγραφές του, είδε τη συγκεκριμένη στήλη, η οποία ανήκε στο βορειοανατολικό νεκροταφείο της Χαλκίδας, και την περιέγραψε σε έκδοση που έγινε στο Παρίσι το 1853.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το