Πολιτισμός

Ταξίδι στην ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού – Έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής με έργα παιδιών του 2ου ΔΣ Βόλου

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά που λειτουργεί στο «Στέκι Παιδιού» (ζωγραφική – κεραμική) πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το άγαλμα που κρύωνε», ένα ταξίδι στην ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922 – 2022). Το πρόγραμμα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, αρχαιολόγου – συγγραφέα, σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη και αναφέρεται στο άγαλμα που βρέθηκε το 1922 σε ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη στον αρχαιολογικό χώρο του Βουλευτηρίου ή Γεροντικού της Νύσσας. Η Νύσσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολίας, της οποίας τα ίχνη συναντούμε σήμερα στην περιφέρεια του Σουλτανχισάρ, της επαρχίας Αϊδινίου της Τουρκίας, 50 χλμ. ανατολικά της πόλης της Εφέσου. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από τότε φέρει το όνομα «το προσφυγάκι» και εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας και με εκπαιδευτικά εργαλεία τη λογοτεχνία, τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έργα τέχνης και τις διάφορες μορφές του λαϊκού μας πολιτισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένο ανά τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής.
Πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του «Στέκι Παιδιού» από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 και το παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 121 μαθητές.
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου και ώρα 11.00 εγκαινιάζεται στον χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου έκθεση με τα έργα ζωγραφικής και κεραμικής των μαθητών/τριών του σχολείου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος, σχεδιασμός – επιμέλεια έκθεσης: Παρασκευή Τσιμά, ιστορικός – αρχαιολόγος, υπεύθυνη εργαστηρίου κεραμικής: Νατάσα Μόσιου, κεραμίστρια, υπεύθυνη εργαστηρίου ζωγραφικής: Μαρία Χαμπέρη, εικαστικός, φωτογράφιση και επεξεργασία ψηφιακού υλικού: Αναστάσιος Κουκούλης, πληροφορικός, επιλογή εκπαιδευτικού υλικού: Πηνελόπη Πολυχρόνη, βιβλιοθηκονόμος. 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου: Διευθύντρια: Δέσποινα Μουζαλά, εκπαιδευτικοί: Βασίλειος Πανταζώνας, Α’ Δημοτικού, Θεοδώρα Καραγιάννη, Β’ Δημοτικού, Κυρτσούδη Γεωργία, Γ’ Δημοτικού, Βασιλική Παλαμιώτου, Ελένη Βασιλειάδου, Δημήτριος Γάτος, Δ’ Δημοτικού, Αναστασία Νιτσάκη, Ε’ Δημοτικού, Ευαγγελία Καλλιντέρη, Στ’ Δημοτικού, Αικατερίνη Γεροπούλου – Νεκταρία, εκπαιδευτικός τμήματος ένταξης. Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων: Σοφία Ζηζάκη, καθηγήτρια Αγγλικών, Αρετή Γκαραγκούνου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, καθηγήτρια Μουσικής, Αποστολία Παγώνη, καθηγήτρια Πληροφορικής, Αικατερίνη Μπαρμπουδά, καθηγήτρια Γερμανικών, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Σημαντική ήταν η συμβολή της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, της αντιδημάρχου Δέσποινας Κότογλου, της προέδρου Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστασίας Μορφογιάννη και του προϊσταμένου Τμήματος Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βόλου Δημήτρη Χριστοδούλου.
ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Στέκι Παιδιού – Παιδική Βιβλιοθήκη, Περραιβού 11 με Πολυμέρη, τηλ. 2421031456, e-mail: [email protected]/.
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας,2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Μακρινίτσης 29, Βόλος, τηλ. 24210 39596, e-mail: [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το