Πολιτισμός

«Ταξίδι» στην Αθηναϊκή Δημοκρατία μέσα από βιβλία

 

Παρουσιάστηκαν χθες τα βιβλία των Νίκου Κυριαζή και Εμμανουήλ Μάριου Οικονόμου «Ναυμαχία» (εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας») και «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» (εκδόσεις Ενάλιος), στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτήριο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου).

Ο καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Νίκος Κυριαζής σημείωσε πως το βιβλίο «Ναυμαχία» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα και συνάμα επετειακό, επειδή συμπληρώθηκαν πέρσι τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Ξεκινά από το 524 π.Χ. και καταλήγει στο 480 π.Χ. που είναι η Ναυμαχία, δίνοντας όλο το ιστορικό υπόβαθρο για το πώς δημιουργήθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, πώς έγινε το ναυτικό ψήφισμα του Θεμιστοκλή κ.λπ., μέσα από τα μάτια του βασικού ήρωα του Νικομήδη» τόνισε.
Το δεύτερο βιβλίο «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» που γράφτηκε μαζί με τον Εμμανουήλ Μάριο Οικονόμου, πάει τον αναγνώστη έναν αιώνα μετά. «Μιλάμε πάλι για την κλασική Αθήνα, αλλά αυτή τη φορά του 4ου αιώνα π.Χ. Ήρωας ο Νικομήδης, εγγονός του άλλου Νικομήδη, και η οικογένειά του» επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Ένα μυθιστόρημα που περιγράφουμε την καθημερινή ζωή της οικογένειας του Νικομήδη, καλύπτοντας πολλά θέματα, όπως πώς γίνονταν ο γάμος, οι αθλητικοί αγώνες, το Παγκράτιο, ο πόλεμος κ.λπ. Ο Νικομήδης ήταν τραπεζίτης, εξάλλου είναι γνωστό ότι στην Αθήνα υπήρχαν πολλοί τραπεζίτες εκείνη την εποχή, αποτελώντας το τραπεζικό κέντρο της Μεσογείου».
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου, μιλώντας για το βιβλίο «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα», που έγραψε με τον κ. Νίκο Κυριαζή, τόνισε: «Είναι ένα έργο επιστημονικά πρωτότυπο, διότι συνδυάζει 33 μυθιστορηματικές σκηνές που συνοδεύονται από ακαδημαϊκή ανάλυση».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «περιγράφει τη ζωή του μέσου Αθηναίου πολίτη της κλασικής εποχής στην Αθηναϊκή Δημοκρατία. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν ο «ηγέτης» 316 πόλεων-κρατών στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Ό,τι έκαναν οι Αθηναίοι ουσιαστικά ήταν και η τάση για τις υπόλοιπες πόλεις. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσα από το βιβλίο διάφορα ζητήματα της εποχής όπως πώς ντύνονταν, πώς συμπεριφέρονταν κ.λπ., αλλά και οικονομικά ζητήματα. Αναλύουμε τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς που υπήρχαν, που ήταν πραγματικά εντυπωσιακοί για τα δεδομένα της εποχής».
«Πρόκειται για ένα ταξίδι, στο οποίο μπορεί κανείς να δει πώς ζούσε ο μέσος Αθηναίος και πώς πραγματικά αναπτυσσόταν το μεγάλο επίτευγμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που βασιζόταν στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά» κατέληξε ο ίδιος.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ενάλιος», «Εστία» και το βιβλιοπωλείο «Λιαναρίδη». Τα βιβλία παρουσίασαν οι Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, και Γιώτα Κούγιαλη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ενώ συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το