Πολιτισμός

«Ταξίδι» στη Σιβηρία από την Φωτογραφική Λέσχη Βόλου

Ένα «ταξίδι» διαφορετικό, σε τόπο και σε χρόνο, στο σήμερα και στο χθες, ένα ταξίδι σε μια πολιτιστική πανδαισία, ένα ταξίδι στην άγνωστη Ρωσική Άπω Ανατολή, την Σιβηρία, θα απολαύσουν οι συμμετέχοντες στην φωτογραφική βραδιά που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 στις 21:00.
Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Η Σιβηρία, είναι μια τεράστια περιοχή με σχετικά μικρό πληθυσμό και εκτίνεται ανατολικά από τα Ουράλια όρη μέχρι τον ειρηνικό ωκεανό και ανήκει στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η Σιβηρία είναι αρχέγονη περιοχή της ανθρώπινης φυλής. Εκεί αναπτύχθηκαν αρχικά οι Σκύθες και Ξιονγκού, και από εκεί ήρθαν οι Ούννοι, οι Τάταροι, οι Τούρκοι, οι Ούγγροι, οι Μογγόλοι, μέχρι να αρχίσει η αντίστροφη πορεία με τους Ρώσσους τον 16ο αιώνα να αρχίσουν την κατάκτηση της ανατολής. Η εποποιία της κατάκτησης θα διαρκέσει σχεδόν 200 χρόνια και θα φθάσει όχι μόνο στο άκρο της Ευρασίας και τον Βερίγγειο πορθμό, αλλά θα κατακτήσει και την Αλάσκα και θα φθάσει μέχρι την Καλιφόρνια.

Η κατάκτηση θα αρχίσει με τον πόλεμο ενάντια στο Χανάτο της Σιβηρίας το 1577 από τον στρατό των κοζάκων την εποχή του Ιβάν του τρομερού. Έφθασαν στον ειρηνικό ωκεανό το 1639, το 1643 ανακαλύπτουν την λίμνη Βαϊκάλη και το 1650 την χερσόνησο της Καμτσάτκα και το 1660 θα αντικρύσουν και την Αλάσκα. Σταδιακά θα δημιουργούνται νέοι οικισμοί και εμπορικοί σταθμοί. Ο πολιτισμός θα φθάσει μετά την χρήση της Σιβηρίας σαν τόπο εξορίας, με τον εκτοπισμό στο Ιρκούτσκ των Δεκεμβριστών και την κατασκευή του υπερσιβηρικού σιδηριδρόμου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα σημερινά χερσαία σύνορα θα καθορισθούν με την συνθήκη του Αϊγκούν το 1858. Στην Ρωσική επανάσταση θα είναι το θέατρο του εμφυλίου πολέμου και εκεί θα νικηθούν οριστικά οι Λευκοί. Η Σιβηρία στην Σοβιετική εποχή, αλλά ακόμα και σήμερα θα αναπτυχθεί και θα δώσει πολύ πλούτο στη χώρα κυρίως με τα ορυκτά της.

Στο ταξίδι αυτό, το κοινό της φωτογραφικής βραδιάς θα γνωρίσουν την βουδιστική δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπουριατία και την πρωτεύουσά της Ουλάν Ουντέ. Θα κάνουν την διαδρομή μέχρι το Ιρκούτσκ του Μιχαήλ Στρογγώφ με τον πασίγνωστο υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο. Θα δουν και θα βολτάρουν στην βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, την λίμνη Βαϊκάλη. Θα πετάξουνστην Ρωσική Άπω Ανατολή, με πρώτο σταθμό το Χαμπαρόφσκ, μια όμορφη πόλη στον ποταμό Αμούρ, στολισμένη με πανέμορφες εκκλησίες, πάρκα και πλατείες.

Στη συνέχεια θα πετάξουν στο θρυλικό Βλαδιβοστόκ, στο τέρμα του υπερσιβηρικού, μια πόλη σύγχρονη της Τσαρικής εποχής και της Μπέλ Επόκ, που κατά την Σοβιετική εποχή ήταν μια κλειστή στρατιωτικοποιημένη πόλη. Από εκεί θα πετάξουν στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, που απέχει 9 ώρες αεροπορικώς από τη Μόσχα, για να δουν ηφαίστεια, θερμοπηγές, φουμαρόλες, αρκούδες και να ψαρέψουν καβούρια στην θάλασσα, με πιο εντυπωσιακό την βόλτα με τα ελικόπτερα. Το πέρασμα από τον άγνωστο αυτό κόσμο θα ενθουσιάσει και ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσει.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το