Πολιτισμός

“Ταξίδι” σε δρόμους παραδοσιακούς… από τον Χρήστο Δασκαλόπουλο της Εστουδιαντίνας 

Ο Χρήστος Δασκαλόπουλος είναι πάνω από 30 χρόνια μουσικός, μέλος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, ενώ προσφάτως κυκλοφόρησε το cd με τίτλο «Το ταξίδι», με 10 τραγούδια, όλα παραδοσιακά και διασκευές δικές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τίτλος παραπέμπει μεταφορικά στο δικό του ταξίδι στη μουσική με ένα βιολί.
Ο Χρήστος Δασκαλόπουλος ασχολείται 30 χρόνια με τη μουσική, ενώ πριν έναν μήνα κυκλοφόρησε ένα cd (Ζεύξις Music), το οποίο είναι διαθέσιμο στο Public Βόλου και σε καταστήματα που πωλούν cd σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το cd αποτελεί το δεύτερο από τη σειρά της Εστουδιαντίνας (διά χειρός Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας) με τίτλο «Το ταξίδι» και με φιλική συμμετοχή Θοδωρή Μέρμηγκα και Βασίλη Αγροκώστα και έχει δέκα, παραδοσιακά ορχηστρικά τραγούδια από Μυτιλήνη, Μικρά Ασία και το Αιγαίο.
«Η ιδέα, αν και υπήρχε στο μυαλό μου από καιρό, άρχισε να υλοποιείται πριν δύο χρόνια σιγά-σιγά με τους διάφορους φίλους μουσικούς που συμμετέχουν. Είναι ένα πολύ σημαντικό cd, το τελευταίο της δικής μου προσωπικής πορείας στη δισκογραφία ως σολίστας του βιολιού» ανέφερε ο κ. Χρήστος Δασκαλόπουλος.
Όσον αφορά στον τίτλο ο ίδιος εξηγεί ότι παραπέμπει μεταφορικά στο δικό του ταξίδι στη μουσική με ένα βιολί, «που από μόνη σαν λέξη σε ταξιδεύει».

Η καταγωγή του Χρήστου Δασκαλόπουλου είναι από ένα χωριό των Φαρσάλων, αλλά μεγάλωσε στον Βόλο. Άρχισε από πολύ μικρός τη μουσική του πορεία. Αρχικά έμαθε μπουζούκι στη Σχολή του Στάθη Μιλάνου και παράλληλα ο παππούς του, επαγγελματίας, τον δίδαξε παραδοσιακό βιολί και συνέχεια πήρε το πτυχίο του στο κλασικό βιολί. Έχει πτυχίο αρμονίας και βυζαντινής μουσικής με δασκάλους τον Μελέτη και τον Χατζημάρκο. Στη συνέχεια το παραδοσιακό βιολί το συνέχισε στην Αθήνα με δύο κορυφαίους μουσικούς στην Ελλάδα, τον Γιώργο Κόρο και τον Στάθη Κουκουλάρη, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες συναυλίες της Εστουδιαντίνας με επώνυμους καλλιτέχνες όπως Νταλάρα, Βιτάλη, Γλυκερία, Θαλασσινό, Τσέρτο, Κότσιρα κ.ά. και πολλές συνεργασίες με αξιόλογους μουσικούς.
«Πολλές οι μουσικές εμπειρίες και έρχονται και άλλα» επισημαίνει ο ίδιος.

Στην ερώτηση τι σημαίνει η μουσική για αυτόν ο Χρήστος Δασκαλόπουλος απαντά ότι «η μουσική είναι τρόπος ζωής και γενικά για όλους τους μουσικούς πιστεύω ότι αν δεν παίξουν μία μέρα κάτι τους λείπει, έχουν ένα κενό. Η μουσική είναι έμπνευση και δημιουργία, αλλά πρώτα από όλα είναι ένας τρόπος ζωής» για να συμπληρώσει: «Αγαπάω αυτό που κάνω και νομίζω όταν αγαπάς αυτό που κάνεις πετυχαίνεις τους στόχους σου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μουσική και τα μουσικά όργανα δεν έχουν ηλικία. «Διδάσκω βιολί τα τελευταία χρόνια και αυτό που λέω στους μαθητές ή στους υποψήφιους μαθητές είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά».
Σίγουρα οι εποχές για έναν μουσικό δεν είναι και οι καλύτερες. «Σήμερα οι συνθήκες δουλειάς είναι δυσκολότερες και κάθε χρόνο δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Επαγγελματικά πλέον για να ζήσει κάποιος από αυτή τη δουλειά είναι αρκετά δύσκολο. Πλέον λειτουργεί σαν χόμπι και σαν μια δεύτερη δουλειά» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το