Πολιτισμός

Ταξίδι με τον Μουτζούρη, παρέα με τον Κένταυρο Χείρωνα, τον Θεόφιλο και τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο Public Βόλου το νέο βιβλίο της Ελένης Λαμπράκη «Με λένε Μουτζούρη» (εκδόσεις Διάπλους), σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου. Ένα βιβλίο για παιδιά, μέσα από το οποίο μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μυθολογία και τη λαογραφία της περιοχής, αλλά και να ταξιδέψουν μαζί με τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον μεγάλο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο κ.λπ.
Η κ. Ελένη Λαμπράκη, καθηγήτρια Γαλλικών, τόνισε ότι «πρόκειται για την ιστορία του Μουτζούρη, που «τυλίγει» μέσα της μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία. Μια ιστορία σε ράγες του Μουτζούρη, αλλά και σε ράγες φαντασίας και έμπνευσης».
Στο βιβλίο την αφήγηση κάνει ο ίδιος ο Μουτζούρης σε πρώτο πρόσωπο και όλο το έργο μοιάζει σαν μία αμαξοστοιχία. «Νιώθει κανείς όταν ανοίγει το βιβλίο πως κάθεται στα βαγόνια του Μουτζούρη και η ιστορία ξετυλίγεται δίπλα του. Κάθε στίχος είναι και μία εικόνα» εξήγησε η ίδια.
Η καθηγήτρια Γαλλικών και συγγραφέας του βιβλίου τόνισε πως «είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, μία διαδρομή μυθική που περιγράφει την τοπική μας ιστορία και πώς συντέλεσε ο Μουτζούρης και ο σιδηρόδρομος στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό της περιοχής μας».
Σύμφωνα με την κ. Ελένη Λαμπράκη, πρόκειται επίσης για ένα βιβλίο, μέσα από τις σελίδες του οποίου μπορούν να θυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν τα παιδιά. «Για τους μεγάλους ο Μουτζούρης ήταν μέσα στην καθημερινότητά τους, ήταν η ζωή τους και στηρίζονταν στο τρενάκι του Πηλίου. Τώρα μέσω του παιδικού βιβλίου θα θυμηθούν πράγματα και θα αφηγηθούν στα παιδιά και τους νεότερους. Από την άλλη, τα παιδιά μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο ιστορία, μυθολογία και λαογραφία από την περιοχή μας» κατέληξε η ίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το