Άρθρα

Ταξιδεύοντας με την ποιητική συλλογή της Χαριτίνης Μαλισσόβα «Ιδεατή Ολότητα»

Του Ηλία Καλλέ, συγγραφέα – φιλολόγου

Πολλές φορές ρεμβάζω φιλοσοφώντας και χαίρομαι ξεχωριστά για την πνευματική περιήγηση και το ιδεατό ταξίδι. Τώρα τελευταία η εκπαιδευτικός, κριτικός λογοτεχνίας και ποιήτρια κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα προέβη στην ανακοίνωση- δημοσίευση πρόσκλησης για την ποιητική της συλλογή «Ιδεατή Ολότητα». Αν και οι δυο έννοιες γνωστές ξεχωριστά η κάθε μια, όμως δεν τις είχα πολύ εξετάσει και ερευνήσει ως ένα ενιαίο σύνολο. Με προβλημάτισε ο τίτλος και προχώρησα σε αναλυτική περίσκεψη ταξιδεύοντας νοερά σε τόπους κοντινούς, αλλά και υπερβατικούς – συμπαντικούς. Με την παρουσίαση της συλλογής από την κ. Μαγδαληνή Θωμά και την ανάλυση της ίδιας της ποιήτριας από τη μια προσγειώθηκα στην πραγματικότητα που βίωνα εκείνη τη στιγμή και από την άλλη άρχισα να υπερίπταμαι και να συνταξιδεύω με τα λεγόμενά τους.

Σαν έπιασα την ποιητική συλλογή στα χέρια μου συνέχισα το ταξίδι με τις ενότητες. Το πραγματικό, όμως, ταξίδι άρχισε, όταν ξεφύλλισα και έζησα το περιεχόμενο του κάθε ποιήματος χωριστά και στάθηκα στις λέξεις-έννοιες, που με οδήγησαν σε προβληματισμό. Κινητοποίηση του νου, της σκέψης, του φιλοσοφικού στοχασμού. Αφουγκραζόμουν τη φύση, την κοινωνία, έμπαινα στα άδυτα της οικογένειας ψηλαφούσα το κοντινό περιβάλλον και αμέσως από το λεγόμενο υπαρκτό έφτανα στην «Ιδεατή Ολότητα», με την οποία είχα ταυτιστεί. Έψαχνα τον εαυτό μου, τον ερευνούσα, τον εξέταζα λεπτομερώς, έκανα συγκρίσεις με την ολότητα, κατέληγα σε συμπεράσματα. Αυτοπροσδιοριζόμουνα.

Εύχομαι η εκλεκτή ποιήτρια, η ταλαντούχος εκπαιδευτικός και τόσο χαρισματική και αγαπημένη μου μαθήτρια κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα να έχει υγεία και να συνεχίσει το πνευματικό ταξίδι, για να ζήσουμε και εμείς τις συνταξιδιωτικές εντυπώσεις…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το