Ελλάδα

Ρύθμιση για την τοποθέτηση ανηλίκων σε ανάδοχες οικογένειες και ιδρύματα

ΣΟΎΡΛΑΣ

Τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας με την τοποθέτηση ανηλίκων από το εξωτερικό σε ανάδοχες οικογένειες και ιδρύματα της χώρας χωρίς άδεια, βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί.

Πλέον θα απαιτείται απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών που θα την εκδίδει  εντός δύο μηνών από την λήψη των σχετικών αιτημάτων και αφού πριν ενημερώσει και λάβει τη γνώμη του Εισαγγελέα Ανηλίκων και ενός Επιμελητή της Υπηρεσίας Ανηλίκων που θα έχει μελετήσει την υπόθεση και θα τον έχει ορίσει ο ίδιος.

Με την ίδια ρύθμιση, ορίζονται και οι προϋποθέσεις βάση των οποίων μπορεί να γίνει τοποθέτηση Έλληνα ανηλίκου σε ίδρυμα που εδρεύει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η αμετάκλητη δικαστική απόφαση που θα λαμβάνεται μετά από αίτημα των γονέων του παιδιού ή του προσώπου που έχει αναλάβει την επιμέλειά του.

Το θέμα απασχόλησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς έρευνα που έγινε μετά και από δημοσιεύματα στον τύπο, αποκάλυψε ότι υπάρχει φορέας υποδοχής που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια στη χώρα μας, αναλαμβάνει περιπτώσεις ανηλίκων-ιδιαίτερα των παραβατικών, ακόμη και αυτών που έχουν νοσηλευτεί σε Παιδοψυχιατρικές μονάδες, που χρήζουν αλλαγής περιβάλλοντος  καθώς και ιδιαίτερο προγραμματισμό και χειρισμό για την ομαλή επανένταξή τους.

Τέτοια  ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες εντοπίστηκαν στη Θάσο, στο Ναύπλιο και στα Κοίλα Φερρών. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προκύπτει ότι όλα τα ανήλικα προέρχονταν από τη Γερμανία, η οποία όπως φαίνεται έκανε «εξαγωγή» παραβατικών παιδιών όχι μόνο στη χώρα μας. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Νομοθετικού Συντονισμού και Ειδικών Διεθνών Νομικών Υποθέσεων προς τον Γ.Γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία έχουν επίσης τοποθετεί παιδιά προερχόμενα από τη Γερμανία, χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Όπως δήλωσε ο κ. Σούρλας που παρακολουθεί από κοντά το θέμα: «Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ταυτόχρονα με τη διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές για τον εντοπισμό και την έκταση αυτών των περιπτώσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις για τις τοποθετήσεις ανηλίκων από το εξωτερικό, σε ιδρύματα ή ανάδοχες οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε καμία τοποθέτηση χωρίς τη συναίνεσή μας όπως άλλωστε έκαναν και άλλες χώρες για παρόμοιες περιπτώσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το