Ελλάδα

Τασούλας: Δεν πάμε σε δίκη – Αμάλ: Η Ελλάδα έχει δίκιο…

alamoudin

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για διαμεσολάβηση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι». Αυτό δήλωσε, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Επίσης, στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, διακεκριμένοι δικηγόροι από τη Βρετανία, με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς δικαίου και πνευματικής ιδιοκτησίας, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.
«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις δικηγόροι από τη Βρετανία, που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Σε μία αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες, οι τρεις νομικοί μίλησαν για τις προθέσεις τους ως προς την καλύτερη νομική διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός ζητήματος ελληνικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύει και η αποδοχή, από την UNESCO, του αιτήματος της Ελλάδας για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, να προσέλθει στη μεσολάβηση την οποία είχε ζητήσει η Ελλάδα. Ο χρόνος αναμονής που προβλέπεται, το εξάμηνο, για την ανταπόκριση της Βρετανίας σε αυτή την ομόφωνη σύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, θα μας παρέχει νομικές συμβουλές η ομάδα αυτή των διακεκριμένων δικηγόρων σε συνεργασία με τους δικούς μας νομικούς συμβούλους στο υπουργείο» τόνισε ο κ. Τασούλας.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών 200 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους. Είναι μία αδικία που έχει κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα, ένα θέμα που βρίσκεται στα δέκα πιο επείγοντα, όσον αφορά τα έργα τέχνης. Ήρθε η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο λαών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Αλαμουντίν- Κλούνεϊ.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το