Τοπικά

Τάσεις φυγής υποψηφίων που δεν εισήχθησαν σε σχολές α’ επιλογής

 

H σωστή επιλογή σταδιοδρομίας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι σήμερα και αρκετά νωρίς στην ηλικία 15 -16 ετών.
Ο κ. Πάνος Σταυρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, που η εταιρεία του ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό εξηγεί πως αξιοποιείται ως «εργαλείο» που βοηθά μαθητές και σπουδαστές να χαράξουν την δική τους πορεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

Ποιος είναι ο ρόλος σας; Τι προσφέρετε στα νέα παιδιά;
Ο ρόλος μου είναι να βοηθώ τα νέα παιδιά με συμβουλευτική. Οι μαθητές του Λυκείου έρχονται σε εμάς ώστε να δούμε τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν προκειμένου να σπουδάσουν εκείνο που επιθυμούν ή να δούμε από κοινού τι τους ταιριάζει να σπουδάσουν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους. Έρχονται και παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Συνήθως κάνουμε τέσσερις συνεδρίες ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να ανταποκριθούν στο κομβικό σημείο επιλογής σπουδών αλλά και τους ενήλικες να ενταχθούν, αλλά και να παραμείνουν σε μια απαιτητική αγορά εργασίας. Ο καταρτισμένος σύμβουλος είναι το κατάλληλο άτομο το οποίο θα βοηθήσει τον νέο να χαράξει τη δική του σταδιοδρομία. Ενημερωμένος για τις τρέχουσες εξελίξεις και μελλοντικές προοπτικές, γνώστης της εφηβικής ψυχολογίας, εκπαιδευμένος στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων ο σύμβουλος γίνεται ο νέος συνοδοιπόρος του εφήβου. Με τα κατάλληλα τεστ ικανοτήτων, προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, εργασιακών αξιών βοηθά το νέο να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού του, απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωστή επιλογή.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχει ένα παιδί, το οποίο δεν κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή που επιθυμούσε;
Ένας αριθμός παιδιών που δεν πιάνουν τους στόχους τους πηγαίνουν σε Κολλέγια. Τα παιδιά του Βόλου συνήθως πηγαίνουν στη Λάρισα και μάλιστα πολλά από αυτά πηγαινοέρχονται ώστε να μην έχουν τα έξοδα του ενοικίου. Στη Λάρισα υπάρχουν δύο Κολλέγια, με ειδικότητα πληροφορικής business, αθλητισμό, διατροφολογία, φυσικοθεραπεία κλπ, τα οποία συνεργάζονται με αντίστοιχα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το πτυχίο που δίνουν γράφει το όνομα του πανεπιστημίου του εξωτερικού.
Τα παιδιά που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στην ιατρική πως πορεύονται;
Τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν ιατρική ή φαρμακευτική, επειδή εδώ δεν υπάρχουν Κολλέγια ιατρικής επιλέγουν να πάνε στην Κύπρο. Είναι ακριβές σπουδές και μπορούν να υπάρχουν δίδακτρα της τάξης των 20.000 ευρώ το χρόνο χωρίς τα έξοδα διαμονής. Κάποιοι επιλέγουν να πάνε στην Βουλγαρία που είναι κάπως φτηνότερα περίπου 8.000 ευρώ το χρόνο. Η Αγγλία είναι πια απαγορευτική για σπουδές καθώς τα δίδακτρα είναι πάρα πολύ υψηλά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο που οι σπουδές είναι σχεδόν δωρεάν λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν κάποια δίδακτρα της τάξης περίπου 2.000 ευρώ ανά έτος που είναι ας το πούμε χαμηλά. Πολλά παιδιά σε επίπεδο Ευρώπης επιλέγουν να πάνε στην Ολλανδία.
Άλλες επιλογές υπάρχουν;
Άλλη εναλλακτική είναι και τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ τα οποία έχουμε και στην πόλη μας και τα οποία προσφέρουν πολλές ειδικότητες. Μάλιστα τα πτυχία που δίνουν είναι επιπέδου 5. Επιπέδου 6 είναι τα Πανεπιστήμια και επιπέδου 7 είναι τα μεταπτυχιακά. Τώρα σε μεταπτυχιακό επίπεδο υπάρχουν πάλι πολλές επιλογές. Επίσης, πολλά παιδιά επιλέγουν την Ιρλανδία για να εργασθούν μετά τις βασικές σπουδές τους.
Αξίζει λοιπόν τα παιδιά να κυνηγήσουν τα όνειρα τους…
Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές για τα παιδιά, ανάλογα βέβαια και με την οικονομική δυνατότητα που έχει η κάθε οικογένεια. Πάντως βλέπουμε πως τα παιδιά θέλουν να σπουδάσουν εκείνο που πραγματικά επιθυμούν και όχι μια τυχαία επιλογή. Εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα να βρούμε από κοινού τις σπουδές που επιθυμούν.
Σας ευχαριστούμε κι ευχόμαστε κι εμείς με την σειρά μας τα παιδιά να σπουδάζουν εκείνο που πραγματικά επιθυμούν, καθώς μόνο αν αγαπάς κάτι, μπορείς να δημιουργήσεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ψάχνει την πρώτη νίκη εκτός έδρας ο Βόλος

Για τη Λαμία αναχωρεί σήμερα η αποστολή του Βόλου, ενόψει της αυριανής αναμέτρησης (7.30 μ.μ.)…

16 Δεκεμβρίου 2023

Εξετάζει Μάρκο Γιόχανσον για τερματοφύλακα ο Βόλος

Η μεταγραφική ενίσχυση του Βόλου θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου η ομάδα να παρουσιαστεί πιο δυνατή στη…

16 Δεκεμβρίου 2023

Προοπτικές σταδιοδρομίας στον τομέα της πληροφορικής

  Του Πάνου Σταυρόπουλου, σύμβουλου Σταδιοδρομίας (ΜΑ) Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο, ο τομέας…

16 Δεκεμβρίου 2023

Καθιερωμένη Χριστούγεννιατικη εκδήλωση των Ρουμελιωτών Βόλου ” Ο Αθανάσιος Διάκος “

  Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Βόλου " Ο Αθανάσιος Διάκος " διοργανώνει την ετήσια Χριστούγεννιατικη εκδήλωση…

16 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Πέθανε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε…

16 Δεκεμβρίου 2023

Αναβολή στο Πρωτάθλημα Ακαδημιών της ΕΠΣΘ λόγω κακοκαιρίας

Η ΕΠΣ Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος Ακαδημιών για το Σαββατοκύριακο…

16 Δεκεμβρίου 2023