Θ Plus

Τάρτα με κρεμμύδια – Η σημερινή πρόταση από τους Blue Grey Cooks

Η συνταγή αυτή είναι μια εναλλακτική πρόταση για να αντικαταστήσετε τη χειμωνιάτικη και καθόλα κλασική κρεμμυδόσουπα. Ο χειμώνας βέβαια είναι μακρύς και σίγουρα θα έχετε τον χρόνο αν το επιθυμείτε να κάνετε και τις δύο… και εξυπακούεται, μόνο αν υπάρχει το κέφι να καθαρίσετε την αναγκαία ποσότητα κρομμύων. Βάλτε λοιπόν τη μάσκα καταδύσεων για να μην τσούξουν τα μάτια σας και ξεκινήστε!
Υλικά για τη ζύμη: 190 γρ. αλεύρι, 3/4 κ.κ. αλάτι, 1 κ.κ. μαχλέπι τριμμένο, 75 γρ. βούτυρο κρύο, 1 αυγό και έναν κρόκο αυγού χτυπημένα, 10 ml περίπου νερό παγωμένο.

Υλικά για τη γέμιση: 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 100 γρ. βούτυρο, 4 κρόκους αυγών, 320 ml κρέμα γάλακτος, 1 κ.κ. ζάχαρη καστανή, αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Για τη διακόσμηση της τάρτας χρειάζονται ένα με δυο κόκκινα κρεμμύδια και λίγος μαϊντανός.

Σε ένα μπολ κοσκινίστε τα τρία πρώτα υλικά της ζύμης. Με τις άκρες των δακτύλων, οι οποίες είναι πιο κρύες από το υπόλοιπο χέρι, ενσωματώστε το βούτυρο στο αλεύρι και κατόπιν τα αυγά και το νερό, τόσο όσο χρειάζεται η ζύμη για να ενώνεται και να μη σπάει. Σκεπάστε και βάλτε την μπάλα στο ψυγείο για να «ξεκουραστεί». Μία ώρα είναι ό,τι πρέπει.
Για 35 λεπτά περίπου σοτάρετε τα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να χρυσίσουν και αφήστε τα να κρυώσουν. Χτυπήστε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώστε και τρίψτε μια γερή δόση μοσχοκάρυδο. Η χαρακτηριστική ζεστασιά του θα δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στην τάρτα σας. Τέλος ρίξτε μέσα και τα κρεμμύδια.
Χοντροκόψτε τα κόκκινα κρεμμύδια για την παρουσίαση και σκορπίστε τα σε ένα ταψάκι. Αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε το στο γκριλ για 5-8 λεπτά.
Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη και στρώστε μια φόρμα για τάρτα 24 εκ. Προψήστε την τάρτα μόνη της για 20 λεπτά. Για να μη φουσκώσει, βάλτε στο κέντρο χαρτί ζαχαροπλαστικής και ρεβίθια ή ειδικές κεραμικές μπίλιες ψησίματος. Όταν ροδίσει, περάστε τα άκρα της τάρτας με ένα πινέλο βουτηγμένο σε κρόκο αυγού. Βάλτε τη γέμιση και γαρνίρετε με τις φέτες κόκκινου κρεμμυδιού. Αφού ψήσετε την τάρτα σε μέτριο φούρνο (200οC) για 40 λεπτά περίπου, προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως όπως είναι ζεστή.

Προετοιμασία 60 λεπτά και μία ώρα ψύξη.
Ψήσιμο 40 λεπτά.
BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το