Τοπικά

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Ερευνών: «Aκατάλληλα τα νερά κολύμβησης σε αστικές παραλίες του Βόλου»

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), μετά από έρευνα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αναλύσεων σε νερά κολύμβησης για 18 παραλίες σε Στερεά Ελλάδα και Μαγνησία.

Η έρευνα που αφορά τις παραλίες άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου.

«Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο». Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (χημικοί, βιολόγοι κλπ.), όπως υποστηρίζει η οργάνωση,

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις, όπως αναφέρει. Από τις αστικές παραλίες, κατάλληλα, σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ, βρέθηκαν τα νερά μόνο στα Πλατανίδια.

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού).

Δείτε τους πίνακες με τα αποτελέσματα των αναλύσεων για 18 παραλίες της Στερεάς Ελλάδας και της Μαγνησίας:

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το