Κατηγορίες: Ελλάδα

Ταμειακά διαθέσιμα και απορρίμματα στο… μικροσκόπιο των δημάρχων

Η υπόθεση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων τίθενται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Το μεσημέρι της Τρίτης οι εκπρόσωποι των δήμων της χώρας θα συζητήσουν, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ενώ αναμένεται εκτενής ανταλλαγή απόψεων για την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκου Βούτσηπρος τους δήμους, τους οποίους κάλεσε να καταθέσουν άμεσα τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Οι αντιδράσεις παραμένουν ακόμα ισχυρές για το ζήτημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που «δεσμεύει» τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ ενώ με αποφάσεις τους πολλά δημοτικά συμβούλια σε δήμους όλης της χώρας αρνούνται να την υλοποιήσουν.
Με κοινή τους επιστολή, η οποία θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι εκλεγμένοι δήμαρχοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν όλους τους δημάρχους «να μην υποταχθούν στις επιλογές της κυβέρνησης». Οι κομμουνιστές δήμαρχοι κκ. Στέλιος Σταμούλος (Ικαρίας), Ηλίας Σταμέλος (Καισαριανής), Κώστας Πελετίδης (Πάτρας), Βαγγέλης Σίμος (Πετρούπολης) και Μιχάλης Σελέκος (Χαϊδαρίου) μιλούν για εκβιασμούς της κυβέρνησης. Λένε «όχι» στην υπόδειξη του υπουργού Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ να μεταφέρουν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πέντε δήμαρχοι καλούν τα δημοτικά συμβούλια και τους δημάρχους της χώρας να απορρίψουν τις κυβερνητικές απαιτήσεις και να μη συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης γιατί, όπως σημειώνουν, η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη βοηθά «τον αντιλαϊκό πόλεμο που πέντε χρόνια τώρα τσακίζει το λαό και τις πιο ζωτικές του ανάγκες, για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του και ούτε ευθύνεται για τη δημιουργία του».
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα τοποθετηθεί επί της πρόσφατης επιστολής του κ. Βούτση που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος κατ’ εφαρμογή της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ). Επίσης θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής Υπηρεσία Ελέγχου Νομιμότητας κ.λπ.».
Παράλληλα, θα υπάρξουν τοποθετήσεις επί εκκρεμών θεμάτων που απασχολούν τους δήμους και αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα θέματα που αφορούν τον νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων θα αναπτυχθούν αναλυτικά, καθώς ήδη έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος θα παραστεί στη συνεδρίαση έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.
Share

Πρόσφατα άρθρα

Ψήφισμα

Εκτάκτως δια περιφοράς συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού προκειμένου να λάβει απόφαση για την…

22 Μαρτίου 2024

F16

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ο πιλότος του F16 που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή…

22 Μαρτίου 2024

Διημερίδα φορέων ψυχικής υγείας Μαγνησίας στον Βόλο

Το Δίκτυο Διασύνδεσης Δομών Ψυχικής Υγείας Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών: Συμβουλευτική…

22 Μαρτίου 2024

Άλλο ένα…

Στη χώρα όπου η ανάπτυξη «τρέχει», την Ελλάδα, τα voucher αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή…

22 Μαρτίου 2024

Xρ. Μπουκώρος: Τα επτά νέα Canadair, θωρακίζουν την Ελλάδα

Φόρος τιμής, στη μνήμη των πιλότων που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες, υπογράμμισε ο…

22 Μαρτίου 2024

Ευθύνες

«Η κυβέρνηση έχει δείξει εδώ και καιρό την αλαζονεία της, ακόμη και σε ένα ζήτημα,…

22 Μαρτίου 2024