Πολιτισμός

Τάλιν: Μια σύγχρονη πόλη

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην πρωτεύουσα της Εσθονίας. Καθώς πλησιάζουμε στο πάρκο Kadriorg συναντάμε μικρά, χαρακτηριστικά σπιτάκια σε χρώμα πράσινο, κίτρινο, που ο ξεναγός μας μάς πληροφόρησε πως πρόκειται για υπηρετικά σπίτια του ομώνυμου παλατιού. Σήμερα είναι καλοδιατηρημένα και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Φτάνουμε στο πάρκο όπου βρίσκεται το μπαρόκ παλάτι, που αποτελούσε το θερινό ανάκτορο και χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Είναι αυτό που ο Μέγας Πέτρος το χάρισε ως δείγμα αγάπης στην Εσθονή σύζυγο του Αικατερίνη Α’ με όμορφους κήπους και μια λίμνη με κύκνους. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής Τέχνης. Στο πάρκο θα συναντήσουμε αρκετά μουσεία, όπως το Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας KUMU το 2006, όπου εκθέτονται έργα κλασικής, αλλά και σύγχρονης εσθονικής τέχνης από τον 18ο ώς τον 21ο αιώνα. Θα συναντήσουμε το Μουσείο Μikkeli και αρκετά μνημεία. Το πάρκο είναι μια όαση, από τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων για βόλτα και ξεκούραση. Μια ξύλινη κατασκευή με τις παραδοσιακές φορεσιές τους μάς περιμένει για να φωτογραφηθούμε. Δίπλα στο παλάτι βρίσκεται η επίσημη κατοικία του προέδρου της χώρας και πολλές πρεσβείες.
Φεύγοντας από το πάρκο θα συναντήσουμε ένα μοντέρνο κτίριο, μια ανοιχτή μουσική σκηνή, που ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1960 για το 15ο Φεστιβάλ Τραγουδιού. Είναι ο χώρος όπου σήμερα πραγματοποιούνται οι μουσικές εκδηλώσεις και το εσθονικό Φεστιβάλ Τραγουδιού που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια. Η φυσική κλίση του εδάφους βοήθησε ώστε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο αμφιθέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 100.000 θεατές.

Άποψη του πάρκου

Στο τέλος του πάρκου κοντά στη θάλασσα βρίσκεται το Russalka, ένα μνημείο που κατασκευάστηκε το 1902 αφιερωμένο στο πλήρωμα που χάθηκε κατά τη βύθιση του ομώνυμου πολεμικού ρωσικού πλοίου το 1893. Αποτελεί το πρώτο έργο ενός νέου Εσθονού γλύπτη, του Αμαντέους Άνταμσον. Η βάση του είναι από γκρι γρανίτη και στην κορυφή του υψώνεται ένας άγγελος που με το δεξί του χέρι δείχνει προς το σημείο του ναυαγίου. Γύρω από τη βάση αναφέρονται τα ονόματα των ναυτικών που χάθηκαν κατά το ναυάγιο. Ανάμεσά τους υπήρχαν και τέσσερις Εσθονοί. Το ύψους του μνημείου αγγίζει τα 16 μέτρα και αποτελεί ένα από τα βασικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Ο Ρικκ είναι ο δρόμος που κατευθύνεται προς το λιμάνι όπου θα συναντήσουμε κατοικίες των εμπόρων και πολλές συντεχνίες. Ανάμεσά τους η Μεγάλη Συντεχνία με τη γοτθική είσοδο, ένα κτίριο του 15ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, όπου θα πληροφορηθούμε για την ιστορία της χώρας ώς τα μέσα του 19ου αιώνα.
Η πόλη διαθέτει πληθώρα μουσείων, όπως Αρχαιολογικό, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Θέατρου και Μουσικής, Μουσείο Εφαρμοσμένης Τέχνης που φιλοξενείται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα. Το Μουσείο Αρχιτεκτονικής εγκαινιάστηκε το 1996 σε ένα κτίριο αποθήκης αλατιού, ένα υπέροχο κτίσμα εσθονικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα από ασβεστόλιθο. Ανακατασκευάστηκε και μέχρι το 2005 φιλοξενούσε το Μουσείο Τέχνης. Σήμερα στο μουσείο εκθέτονται συλλογές, χάρτες, μακέτες κτιρίων και εκθέσεις αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού.

Παλάτι Κάντριοργκ-Μουσείο Τέχνης

Σε έναν προμαχώνα του 16ου αιώνα και με τείχη που το πλάτος φτάνει τα τέσσερα περίπου μέτρα στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο. Θα παρατηρήσουμε έναν λευκό Σταυρό στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου Estonia του χειρότερου ναυαγίου της Ευρώπης και πλάι στον σταυρό ένα άλλο μνημείο με μια επιγραφή με τα ονόματα των 852 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό ναυάγιο το 1994 καθώς μετέφεραν επιβάτες από τη Στοκχόλμη στο Τάλιν.
Μπορούμε να επισκεφτούμε τη Μονή Δομιτικανών του 13ου αιώνα, όπου θα δούμε μια συλλογή πέτρινων γλυπτών, τη μεγαλύτερη που υπάρχει στη χώρα.
Το μνημείο Maarjamae ανεγέρθηκε το 1960 και είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο κέντρο του μνημείου υψώνεται ένας οβελίσκος 35 μέτρων και πλάι σε αυτό υπάρχει το γερμανικό νεκροταφείο.
Ο πύργος της τηλεόρασης, ύψους 313 μέτρων που κατασκευάστηκε για να παρέχει τις τηλεοπτικές υπηρεσίες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας του 1980, βρίσκεται κοντά στο προάστιο Pirita, έξι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Στον 22ο όροφο, σε ύψος 190 μέτρων υπάρχει πλατφόρμα παρατήρησης και εστιατόριο για όσους επιθυμούν μια πανοραμική θέα της πόλης. Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ασανσέρ, πάνω από χίλια σκαλοπάτια μάς περιμένουν για ανάβαση!

Το Μουσείο Αρχιτεκτονικής

Θα βρεθούμε στο λιμάνι της πόλης όπου αρκετά κρουαζιερόπλοια αποβιβάζουν τουρίστες. Η κίνηση αρκετή, συχνά και τα δρομολόγια για τη Φινλανδία, αφού το Τάλιν απέχει 70 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Ένα δελεαστικό ταξίδι μας περιμένει, σε δυόμιση ώρες θα βρεθούμε απέναντι.
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

Παραδοσιακές φορεσιές για φωτογραφία
H μουσική σκηνή
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το