Τοπικά

Ταλαιπωρεί τα παιδιά ο σταφυλόκοκκος- Και φέτος αρκετά κρούσματα στη Μαγνησία

Συνεχίζει να ταλαιπωρεί παιδιά και τους γονείς τους ο σταφυλόκοκκος, που πέρσι βρισκόταν σε έξαρση και συνεχίζεται και φέτος. Μπορεί η έκταση του φαινομένου να μην είναι τόσο μεγάλο όσο πέρσι, όμως αρκετά είναι τα κρούσματα που καταγράφονται στη Μαγνησία.

Μπορεί ο σταφυλόκοκκος να μη βρίσκεται σε έξαρση όπως την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα και φέτος στη Μαγνησία σε παιδιά.
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται στο δέρμα των ατόμων, άλλοτε σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα και άλλοτε σε μικρότερη. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν υπάρχει λύση της συνεχείας του δέρματος συνήθως σαν αποτέλεσμα τσιμπήματος κουνουπιού. «Για τον λόγο αυτό το καλοκαίρι έχουμε περισσότερα κρούσματα, αφού τα παιδιά ξύνονται και αρχίζει η δημιουργία του σταφυλόκοκκου και στον οργανισμό δημιουργείται η τάση επέκτασης» τόνισε ο κ. Χάρης Κατσικαδάμος, παιδίατρος.
Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται εύκολα, αφού η εστία είναι γεμάτη από μικρόβια, με αποτέλεσμα η επαφή με ανοιχτή πληγή στο δέρμα να δημιουργεί και άλλες εστίες. Το καλοκαίρι λόγω εφίδρωσης δημιουργείται η τάση να ξυνόμαστε με αποτέλεσμα τα συχνά προβλήματα.
Ο κ. Χάρης Κατσικαδάμος ανέφερε ότι πέρσι και φέτος έχουμε έξαρση του σταφυλόκοκκου, με την περσινή χρονιά το φαινόμενο να είναι μεγαλύτερο.
«Κάποιο ρόλο παίζει και η υγρασία. Πέρσι ήταν πρόβλημα. Τη φετινή χρονιά υπάρχουν κρούσματα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Κατσικαδάμο, «απαραίτητη είναι η θεραπεία, με αντισταφυλοκοκκικές αλοιφές που είναι δραστικές. Αν είναι πάνω από δύο με τρεις εστίες και υπάρχει τάση επέκτασης χρειάζεται αμέσως αντιβίωση» για να συμπληρώσει: «Χρειάζεται προσοχή και η θεραπεία να πραγματοποιηθεί για μια εβδομάδα με αντιβίωση και σε συνδυασμό με ειδικά αντισηπτικά σαμπουάν που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από όλα τα μέλη της οικογένειας για να έχουμε κανονική πρόληψη του σταφυλόκοκκου».
Η πισίνα απαγορεύεται, γιατί είναι μεταδοτικό το μικρόβιο, ενώ στη θάλασσα οι πληγές που είναι νωπές, υγραίνονται περισσότερο και μουλιάζουν και δεν περνάν εύκολα, οπότε περίπου πέντε μέρες μέχρι να ξεραθούν καλά οι πληγές, να αποφεύγεται το μπάνιο στη θάλασσα συστήνει ο ίδιος.
«Φέτος το καλοκαίρι έχουν παρατηρηθεί στα παιδιά υψηλοί πυρετοί, που προέρχονται από τις κλασικές περιπτώσεις, όπως αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα ή κρυολογήματα, αλλά εμφανίστηκαν ιώσεις που τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός και μετά βγαίνουν εξανθήματα. Όπως «κυκλοφορούν» αρκετά φέτος ο κοξάκι και ιοί εντεροϊοί κυρίως, με υψηλό πυρετό και σπυράκια» επισήμανε ο ίδιος.
Πάντως είναι γεγονός ότι πλέον εμφανίζονται αρρώστιες που είχαν ξεχαστεί. «Η ιλαρά εμφανίστηκε, διότι υπήρξε χάσμα στο ποσοστό των ατόμων που ήταν κανονικά εμβολιασμένα με δύο δόσεις. Άρχισε αρχικά λόγω των μεταναστών και εκδηλώθηκε επιδημία στους Ρομά, η οποία από την Πελοπόννησο, λόγω της μετακίνησης πληθυσμού, έφτασε και σε άλλα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα τα αρκετά κρούσματα, από τα οποία κάποια θανατηφόρα. Για αυτό πρέπει να γίνονται τα εμβόλια και στην ώρα τους, διότι σώζουν ζωές».
Ο κ. Χάρης Κατσικαδάμος σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να γίνουν και δεν βρίσκονται στο πρόγραμμα εμβολιασμών. «Η μηνιγγίτιδα τύπου β’ ακόμα και σήμερα που μιλάμε, παραμένει θανατηφόρα στο 10%. Αντιμετωπίζεται με εμβόλιο, αλλά δεν υπάρχει πρόληψη» ανέφερε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το