Τοπικά

Ταινία γύρισαν μαθητές του ΓΕΛ Τσαγκαράδας – Ταξιδεύουν σε Δύση και Ανατολή με το πρόγραμμα Εράσμους

Μία εξαιρετική ευκαιρία δόθηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά σε 12 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και της Β’ Λυκείου – συμπράττοντας με μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Σκιάθου και του Γυμνασίου με Λ.Τ. Αλοννήσου – να επισκεφθούν τη Βενετία από 28 Νοεμβρίου μέχρι και 2 Δεκεμβρίου συμμετέχοντας στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο».

Η ομάδα των 12 μαθητών και μαθητριών ετοίμασε με πνεύμα συνεργασίας και πολλή προσπάθεια και παρουσίασε στο Συνέδριο ένα εξαιρετικό project με τη μορφή ταινίας που είχε διάρκεια 15 λεπτών και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στον χώρο του Σχολείου και αποκλειστικά από τα παιδιά της ομάδας και της οποίας το θέμα ήταν: « Η συμβολή της Τεχνολογίας στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας και της ύπαρξής μας στον κόσμο» αποσπώντας κατά την παρουσίαση το θερμό χειροκρότημα και τα επαινετικά σχόλια τόσο των μελών της οργανωτικής επιτροπής όσο και των υπολοίπων συνέδρων, μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών.

Όπως τονίστηκε σε ανακοίνωση του σχολείου «Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε στα παιδιά και στους συνοδούς καθηγητές, κ. Δασκαλόπουλο Ιωάννη, φιλόλογο και κ. Ρήτα Βάιο, πληροφορικό, η ευκαιρία να γνωρίσουν και να συναναστραφούν με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς από Σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και να επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία όχι μόνο της Βενετίας, αλλά και άλλων Ιταλικών πόλεων, όπως της Μπολόνια, της Βερόνα, της Τεργέστης και του Μιλάνου. Όλα αυτά τους ενθουσίασαν και τους χαροποίησαν και, όταν επέστρεψαν στο Σχολείο, δεν έκρυβαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για τις όμορφες εικόνες που αντίκρυσαν και τις εμπειρίες που αποκόμισαν.

Μία εβδομάδα αργότερα, και συγκεκριμένα από 9 έως και 13 Δεκεμβρίου 11 μαθητές και μαθήτριες της Τρίτης Λυκείου, με συνοδούς τη διευθύντρια του Σχολείου, κ. Μητσοπούλου Πολυξένη, φιλόλογο και τον Θεολόγο καθηγητή, κ. Παπάνικολάου Δημήτριο, ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιώντας την πενθήμερη εκδρομή τους. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πόλης (ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, παράλια Βοσπόρου με τα αγέρωχα παλιά Ελληνικά αρχοντικά, Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Βυζαντινός Ιππόδρομος, Υδραγωγείο, Σκεπαστή Αγορά, Θεολογική Σχολή Χάλκης, Πρίγκηπος, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και Παναγία Βλαχερνών στο Φανάρι) και να ξαναθυμηθούν την Ιστορία του Βυζαντίου χάρι στην εξαιρετική Κωνσταντινουπολίτισσα ξεναγό, κυρία Κατερίνα, η οποία με χαμόγελο πάντα και καλοπροαίρετη προσπαθούσε να μεταδώσει σε παιδιά και συνοδούς όλη την αγάπη για τη Βασιλεύουσα, αλλά και την αγωνία των λίγων ομογενών που απέμειναν στην Πόλη τόσο για το μέλλον των χριστιανικών μνημείων, όσο και για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Την ίδια αγωνία για το μέλλον της Έλληνικής Κοινότητας στην Πόλη αντιλήφθηκαν τα παιδιά και οι συνοδοί, όταν επισκέφθηκαν το φημισμένο Ζωγράφειο Λύκειο και συναντήθηκαν με την ψυχή του Σχολείου, τον αεικίνητο διευθυντή του, κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Μόνιμη επωδός όλων ήταν: «Μη μας ξεχνάτε! Να έρχεστε στην Πόλη, να ακούμε τη γλώσσα μας και να παίρνουμε θάρρος, γιατί είμαστε μόλις 2000 Έλληνες μέσα στα 20.000.000 Τούρκων που ζουν εδώ!» Αυτά τα λόγια, αλλά και τη ζεστασιά της ψυχής Τούρκων απλών πολιτών κράτησε η ομάδα των παιδιών και οι συνοδοί που επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη κι έδωσαν την υπόσχεση να ξαναγυρίσουν, για να ζήσουν πάλι όμορφες στιγμές στην Πόλη της καρδιάς μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το