Κόσμος

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να αναγνωρίσει επισήμως το “τρίτο” φύλο

tailand
Η Ταϊλάνδη πρόκειται να αναγνωρίσει ένα “τρίτο φύλο” στο νέο της σύνταγμα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν δικαιότερα νομικά δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους και τα τρανς άτομα.
Παρά το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη είναι σχετικά έως πολύ ανεκτική στην παρουσία της LGBΤ σκηνή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι σημερινοί νόμοι της χώρας δεν αναγνωρίζουν την νόμιμη ένωση ατόμων του ιδίου φύλου, στερώντας τους την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το άνοιγμα ενός κοινού τραπεζικού λογαριασμού ή κοινής ιατρικής ασφάλισης. Το νέο σύνταγμα θα είναι το πρώτο βήμα για την νομική αναγνώριση για τους/τις τρανς και για άτομα που δεν συμφωνούν να ταυτίζονται με κανένα από τα δύο φύλα.
Πολλά μέλη της ζωντανής ταϊλανδέζικης κοινότητας των Kathoeys υποστηρίζουν ότι ανήκουν σε ένα τρίτο φύλο, με τα αρσενικά μέλη της να υποστηρίζουν ότι “αισθάνονται με γυναικεία καρδιά”. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ζήτησε από επιτροπή να ξαναγράψει το ισχύον σύνταγμα αφού το προηγούμενο είχε διαλυθεί μετά το πραξικόπημα του περασμένου Μαΐου. “Προσθέτουμε τις λέξεις “τρίτο φύλο” στο Σύνταγμα επειδή η κοινωνία μας έχει προχωρήσει”, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Kamnoon Sittisamarn, ένας εκπρόσωπος της νεοσύστατης αρμόδιας επιτροπής. “Δεν υπάρχουν μόνο άνδρες και γυναίκες, και υποχρέωση μας είναι να προστατεύσουμε όλα τα φύλα. Θεωρούμε ότι όλα τα φύλα είναι ίσα”, συνέχισε.
Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει στην κυβέρνηση τον νέο χάρτη νόμου τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ και η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 έως100.000 τρανς άτομα στην Ταϊλάνδη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα πραγματοποιούνται οι περισσότερες εγχειρήσεις αλλαγής φύλου από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το φάσμα της διαφορετικότητας των φύλων στην χώρα οδήγησε ένα γυμνάσιο στην αγροτική Ταϊλάνδη να εισαγάγει και μια τρίτη τουαλέτα ειδικά για τα μέλη της κοινότητας kathoeys, αφού ο διευθυντής του σχολείου ανακάλυψε ότι το 10% των μαθητών του αυτοχαρακτηρίζονται ως trans.
πηγή www.lifo.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το