Κόσμος

Ταϊλάνδη: Οι διαδηλωτές ζητούν νέο Σύνταγμα και ο βασιλιάς απαντά με… μηνύματα αγάπης

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, Μάχα Βατζιραλονγκόρν, έστειλε μηνύματα εθνικής ενότητας και αγάπης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δύο ημέρες αφότου διαδηλωτές τού έστειλαν επιστολή ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις εξουσίες του.
Τα ανάκτορα δεν έχουν σχολιάσει μήνες διαδηλώσεων, οπότε κάθε δήλωση του βασιλιά παρακολουθείται στενά στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Όλοι αγαπάμε και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Φροντίστε τη χώρα, βοηθήστε ο ένας τον άλλον να προστατεύει τη χώρα μας, με καλοσύνη, για ευημερία, και προστατεύστε τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Ταϊλανδών», έγραψε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης σε μήνυμά του προς τον κυβερνήτη της επαρχίας Ούντον Τάνι. Σε μια φωτογραφία του ιδίου και της βασίλισσας που έφερε κάποιος από το πλήθος των υποστηριστών του, ο βασιλιάς έγραψε: «Αγαπάτε το έθνος, αγαπάτε τους ανθρώπους, λατρέψτε το να είστε Ταϊλανδοί, πραγματική ευτυχία».

Ταϊλάνδη: Οι διαδηλωτές ζήτησαν νέο σύνταγμα και μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν τις εξουσίες του βασιλιά
Για να στείλουν ένα μήνυμα στον βασιλιά, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν την Κυριακή πορεία προς το Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ, φτάνοντας μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τα τείχη του παλατιού, παρά τον αποκλεισμό της αστυνομίας. Σπάζοντας ένα μακροχρόνιο ταμπού στην κριτική ενάντια στη μοναρχία, οι διαδηλωτές ζήτησαν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, του πρώην ηγέτη της χούντας, Πραγιούτ Τσαν-Ο-τσα, νέο σύνταγμα και μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν τις εξουσίες του βασιλιά.

«Όταν ο βασιλιάς λατρέψει πραγματικά τη δημοκρατία, όλοι οι άνθρωποι θα βρουν ευτυχία», ανέφεραν οι διαδηλωτές.
Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς έκανε τα πρώτα του σχόλια για τους διαδηλωτές, λέγοντας σε σύντομες επισημάνσεις του πως «τους αγαπάμε όλοι το ίδιο» και περιέγραψε την Ταϊλάνδη ως έναν τόπο συμβιβασμού.

Ο Πραγιούτ τόνισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των διαδηλωτών ότι σχεδίασε τις εκλογές του περασμένου έτους για να διατηρήσει την εξουσία που κατέλαβε με πραξικόπημα το 2014.
Φωτογραφίες από διαφορετικές βασιλικές εκδηλώσεις στο Ούντον Τάνι έδειξαν χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς να φορούν κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα-σύμβολο του βασιλιά.
Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το