Πολιτισμός

Ταυτοποίησαν το πορτρέτο της Αν Μπολέιν

ΑΝΝ ΜΠΟΛΕΙΝ

Έκλεψε την καρδιά του βασιλιά Ερρίκου του 8ου, δίχασε την Εκκλησία και αποκεφαλίστηκε. Αλλά 500 χρόνια μετά το θάνατό της, μόνο ένα ήταν το αδιαμφησβήτητο πορτρέτο της. Εικόνες της γοητευτικής βασίλισσας, βρέθηκαν κατεστραμμένες μετά το θάνατό της το 1536.

Η προσπάθεια να εξαφανιστούν τα ίχνη της από την ιστορία ήταν ολοκληρωτική και το μόνο πράγμα που έμεινε πίσω να τη θυμίζει ήταν ένα μετάλλιο, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Όμως ένα ακόμη πορτρέτο της από τα τέλη του 16ου αιώνα φάνταζε ως πιθανό πορτρέτο της βασίλισσας. Ερευνητές στην Καλιφόρνια με τη χρήση ενός προγράμματος αναγνώρισης προσώπων που απεικονίζονται σε έργα τέχνης συνέκριναν το πρόσωπο του μεταλλίου με διάφορα πορτρέτα.

Αφού εξέτασαν τα εξέτασαν, ο επικεφαλής της ομάδας των προγραμματιστών Amit Roy-Chowdhury υποστηρίζει ότι ο μοναδικός πίνακας που απεικονίζει την Μπολεϋν είναι ένα πορταίτο του 1618, το «Τhe Nidd Hall», που φιλοξενείται στη National Portrait Gallery στο Λονδίνο.

Αυτός ο πίνακας δείχνει μία γυναίκα να φορά ένα μακρύ κόσμημα και φέρεται να είναι η Μπολέιν. Ωστόσο, οι λόγιοι ήταν διχασμένοι για την ταυτότητα του προσώποι. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι η απόγονος της Μπολέιν, Τζέιν Σέιμουρ, η τρίτη σύζυγος του Ερρίκου του 8ου.

Ο Roy-Chowdhury και η ομάδα του προχώρησαν στην συγκεκριμένη έρευνα με τη συνδρομή του ιστορικού Κόνραντ Ρούντολφ, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Τρία χρόνια αργότερα, ο Roy-Chowdhury εξέλιξε ένα πρόγραμμα που αναγνωρίζει πρόσωπα από τις ανατομικές τους διαστάσεις, όπως το πλάτος της μύτης, την απόσταση μεταξύ των δύο ματιών ή το σχήμα των φρυδιών.

Το σύστημα αυτό λοιπόν συνέκρινε και το μετάλλιο με τέσσερα πορτρέτα από τα χρόνια των Τυδώρ και απέτυχε στο να ταιριάξει με δύο από αυτά, συμπεριλαμβανομένου εντός από το Hever Castle του Κεντ και ένα ακόμη από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Τελικά, η μορφή που απεικονίζεται στο μετάλλιο που σφραγίστηκε το 1543 και εκείνη του πίνακα που φιλοξενείται στη National Portrait Gallery, σύμφωνα με τους προγραμματιστές της Καλιφόρνιας, ταυτίζονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το