Τοπικά

Ταχεία η ανάκαμψη μετά την πανδημία εκτιμά ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Θεσσαλίας Χρήστος Κόλλιας

«Μετά το τέλος της πανδημίας η ανάπτυξη θα είναι ταχεία» εκτίμησε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας.
Σχολιάζοντας την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κόλλιας ανέφερε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι πολύ σοβαρές και θα έχουν ισχυρότατο αποτύπωμα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η ελπίδα είναι, μήπως στο δεύτερο εξάμηνο και με την υποχώρηση του ιού, ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αρκετή ταχύτητα – ίσως όχι τόση όσο θα θέλαμε, έχοντας υποτιμήσει αρχικά την κατάσταση – για να λάβει μέτρα αντιστάθμισης των απωλειών. Το βασικότερο που επιχειρείται να γίνει, είναι να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα που σημαίνει ότι προς το παρόν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που υπήρχαν, μπαίνουν στην άκρη. Και αυτό συμβαίνει, όχι μόνο από την Ελλάδα και από υπέρμαχους της δημοσιονομικής ορθοδοξίας όπως είναι η Γερμανία. Για φέτος ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ δεν υφίσταται για την Ελλάδα, και δεν θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να συμβαίνει αυτό.

Το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται μεγάλους βαθμούς ευελιξίας για να διαχειριστεί το πρόβλημα».
Ο ίδιος σημείωσε πως ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθούν οι απώλειες, όπως από τον τουρισμό και τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από αυτόν. Για παράδειγμα χάνονται οι διακοπές του Πάσχα που σηματοδοτεί και την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Βέβαια ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε, πόσο μεγάλο θα είναι οικονομικό πλήγμα».

Για την ελληνική οικονομία είπε πως «πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξαγωγές, τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επισκέπτες από το εξωτερικό. Στη Μαγνησία έρχονται παραδοσιακά τον Αύγουστο πολλοί Ιταλοί, που δεν είναι σίγουρο αν θα το κάνουν φέτος».
Κατέληξε λέγοντας πως επί της παρούσης η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ενώ είναι σίγουρο πως μόλις μειωθεί ο ρυθμός διάδοσης της πανδημίας, η ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία θα έχουν μια ταχεία ανάπτυξη. Η αναπήδηση στην ανάκαμψη θα έχει το σχήμα V, δηλαδή από την μεγάλη πτώση, θα πάμε στην οικονομική άνοδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το